Απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ 25 Μαρίας Απατζίδη για την επένδυση «τύπου Ελληνικού» στη Σαρωνίδα.

2022-03-15

Πέτρος Φιλίππου, δήμαρχος Σαρωνικού: «Η απάντηση αποτελεί μια, εν τοις πράγμασι, παραδοχή ότι η ιδιωτική πόλη μεταξύ Σαρωνίδας και Λαγονησίου,
δρομολογείται και δεν αποτελεί ανυπόστατη φημολογία».

Απάντηση στην Ερώτηση της βουλευτού Α' Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ 25, Μαρίας Απατζίδη, σχετικά με την δρομολογούμενη επένδυση «τύπου Ελληνικού» στον δήμο Σαρωνικού, απέστειλε σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου το συνερωτώμενο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην απάντηση, επισημαίνεται ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας «για την υπαγωγή μιας επενδυτικής πρότασης στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων απαιτείται Απόφαση της ΔΕΣΕ (Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων) μετά από εκτίμηση ορισμένων κριτηρίων. Την εποπτεία της διαδικασίας Αδειοδότησης των Στρατηγικών Επενδύσεων έχει η Γενική Δ/νση Στρατηγικών Επενδύσεων του συνερωτώμενου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας επιλαμβάνεται σε μεταγενέστερο στάδιο, προκειμένου να εξεταστούν και να αξιολογηθούν οι περιβαλλοντικού, πολεοδομικού και χωροταξικού χαρακτήρα παράμετροι της επενδυτικής πρότασης».

«Η απάντηση του υπουργείου αποτελεί μια, εν τοις πράγμασι, παραδοχή ότι η ιδιωτική πόλη μεταξύ Σαρωνίδας και Λαγονησίου, δρομολογείται και δεν αποτελεί μια ανυπόστατη φημολογία. Δρομολογείται δε, χωρίς να ενημερώνεται, ακόμη και τώρα, ο δήμος και η τοπική κοινωνία για μια επένδυση που θα αλλάξει όλη την περιοχή. Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς την απάντηση του υπουργείου ότι "για την υπαγωγή μιας επενδυτικής πρότασης στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων απαιτείται Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων μετά από εκτίμηση ορισμένων κριτηρίων". Ποια είναι αυτά τα κριτήρια και ποιοι τα ορίζουν; Οι πολίτες και η δημοτική αρχή έχουν δικαίωμα να τα γνωρίζουν; Στην περίπτωση της Σαρωνίδας, τι συνεκτιμήθηκε και τελικώς η επένδυση προχωράει;», διερωτάται ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, σχολιάζοντας την απάντηση. Και συμπληρώνει:

«Αναμένουμε την απάντηση των συνερωτώμενων υπουργείων προκειμένου να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και να προσδιορίσουμε τη στρατηγική μας. Βλέπουμε θετικά κάθε προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή και ευρύτερα, έχουμε ωστόσο το καθήκον να γνωρίζουμε τι σχεδιάζεται για την περιοχή μας και να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας».

Υπενθυμίζουμε ότι η ερώτηση της κας. Απατζίδη υπεβλήθη ύστερα από την επιστολή του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, προς τους υπουργούς-μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων με την οποία ζητούσε ενημέρωση για την άγνωστη «μεγάλη επένδυση».

Στην ερώτηση, που απευθυνόταν στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στον υπουργό Οικονομικών, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, σημειωνόταν ότι πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους άνω των 750 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά την ανάπτυξη μίας «μικρής πολιτείας» μέσα σε έκταση άνω των 6.000 στρεμμάτων, μεταξύ Σαρωνίδας και Λαγονησίου.

Από το Γραφείο Τύπου