Άρθρο του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου στην εφημερίδα "ΠΑΡΟΝ της Κυριακής"

2022-05-09

"Μια αποτίμηση του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ" 

Τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, η ψύχραιμη αποτίμηση των τεκταινομένων σε ένα από τα πιο μαζικά και ζωντανά κομματικά συνέδρια των τελευταίων ετών αποτελεί μια επιβεβλημένη αναγκαιότητα. Όχι μόνο γιατί το Συνέδριο προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον χιλιάδων μελών και φίλων του κόμματος και ανέδειξε την πολυφωνική και δημοκρατική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές αλλά και γιατί μέσα από αυτό η κοινωνία ήρθε σε ουσιαστική επαφή με την εναλλακτική πολιτική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια πρόταση που εξαιρετικά συχνά υποβαθμίζεται ή αποκρύπτεται από τα συστημικά ΜΜΕ. 

Πρέπει, λοιπόν, να το εξετάσουμε υπό το πρίσμα του πολίτη, που έχει βιώσει την ατελέσφορη και καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και αναζητά αξιόπιστη, εναλλακτική πολιτική πρόταση και ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματά του. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το Συνέδριο ήταν επηρεασμένες από τον απόηχο των διαφορετικών εσωκομματικών απόψεων, οι οποίες είναι αυτονόητες για ένα πολυσυλλεκτικό, δημοκρατικό κόμμα. Όμως τα εσωτερικά θέματα ελάχιστα ενδιαφέρουν την πλειοψηφία των πολιτών. Ήρθε η ώρα να κάνουμε μια έντιμη αυτοκριτική, χωρίς διάθεση να ακυρώσουμε ή να υποτιμήσουμε τις διαφορετικές απόψεις, αλλά αναγνωρίζοντας αστοχίες και λάθη του παρελθόντος να πορευθούμε προς τη νίκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα με ξεκάθαρο αριστερό πρόσημο, που ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα προς το μεγάλο κομμάτι της Κεντροαριστεράς, προς τους χιλιάδες δημοκράτες πολίτες που αναζητούν μέσο πολιτικής έκφρασης. 

Όλες οι απόψεις αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος, του πολυσυλλεκτικού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του μοναδικού κόμματος που μπορεί βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και την τραγωδία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και θα πρέπει με πραγματικά ενωτική διάθεση να προτάξουμε όσα μας ενώνουν και να εκμηδενίσουμε όσα μας χωρίζουν. Να εστιάσουμε στην εποικοδομητική αυτοκριτική. Αυτό θέλει ο λαός από εμάς. Να ξεχάσουμε εσωκομματικές διαφορές και να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, άνοιξε με το Συνέδριό του έναν ουσιαστικό διάλογο με τη μεγάλη μερίδα των πολιτών, που θεωρεί ότι μετά την εμπειρία της δύσκολης, λόγω των Μνημονίων, διακυβέρνησης πρέπει να κάνει θετικές προτάσεις προς την κοινωνία. Προτάσεις οι οποίες όχι μόνο θα δώσουν το σαφές πολιτικό στίγμα της επόμενης ημέρας αλλά θα διαπνέονται από τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Αυτό το ζητούμενο και διακριτό στίγμα, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα αχνό σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κεντρική πολιτική σκηνή -και σωστά-, όμως αν δεχόμαστε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ο εγγύτερος στον πολίτη φορέας διακυβέρνησης, θα πρέπει ως κόμμα να δώσουμε την ανάλογη βαρύτητα. Στο Συνέδριο, για την ΤΑ μιλήσαμε μόνο δύο - τρία άτομα. 

Και αυτό την ώρα που η τοπική αυτοδιοίκηση, ως ένας από τους πυλώνες διοίκησης της χώρας, βρίσκεται υπό οικονομική κατάρρευση. Ιδιαίτερα δε στην παρούσα συγκυρία, με τη σοβούσα ενεργειακή κρίση. Για να μη μιλήσουμε για το επιτελικό μπάχαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που, με αιχμή του δόρατος του δήμους, αναδείχθηκε περίτρανα τόσο στις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής όσο και στις πλημμύρες που ακολούθησαν, ελλείψει αντιπλημμυρικών έργων, και ασφαλώς στον χιονιά, που προκάλεσε πλήρη κατάρρευση κάθε εικόνας πολιτισμένου κράτους. 

Οφείλουμε να κοιτάξουμε με προσοχή τους λόγους που μας οδήγησαν σε συντριπτική εκλογική ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Η αναμέτρηση για τις βουλευτικές εκλογές, που ακολούθησε και οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, ίσως δεν μας άφησε το περιθώριο να αναλύσουμε επαρκώς τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Έχουμε χρέος να το κάνουμε άμεσα, γιατί μόνο έτσι θα αποφύγουμε αστοχίες και λάθη του παρελθόντος. Πρέπει στις επόμενες εκλογές, σ' έναν μόλις χρόνο από τώρα, να αλλάξουμε τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.

 Βρισκόμαστε, άλλωστε, σε προεκλογική περίοδο την οποία έχουμε ανοίξει εμείς και πρέπει να δράσουμε κατάλληλα. Ο καταγγελτικός λόγος προς την κυβέρνηση δεν αρκεί. Χρειάζονται συγκεκριμένες, κοστολογημένες και κυρίως κατανοητές προτάσεις. Και ασφαλώς χρειάζονται πρόσωπα που θα έρθουν σ' επαφή με τον κόσμο και με τον ουσιαστικό τους λόγο θα πείσουν την κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖ-ΠΣ αποτελεί τη μοναδική λύση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας χαρισματικός ηγέτης, με απήχηση στην κοινωνία. Έρχεται σ' επαφή με τους πολίτες. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι. Να ξανοιχτούμε στην κοινωνία, να μπούμε ανάμεσα στους πολίτες και να τους ακούσουμε με προσοχή, γιατί περιμένουν πολλά από εμάς. 

Ο κόσμος θέλει να βγούμε μπροστά, ενωμένοι, για να απαλλαχθεί η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να βγούμε μπροστά, έχοντας ως κοινό στόχο να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για τη χώρα και τους πολίτες. Μόνο ενωμένοι θα το πετύχουμε. Μόνο ενωμένοι θα νικήσουμε.

 Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ 

Φωτό: tanea.gr


Πηγή: https://www.paron.gr/2022/05/09/petros-filippoy-sto-quot-p-quot-mia-apotimisi-toy-3oy-synedrioy-toy-syriza/