Άρθρο του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, στο ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: «Παντελώς άναρχο το τοπίο εγκατάστασης ανεμογεννητριών!»

2022-10-31

Άρθρο του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ελέγξει το ελληνικό κράτος σχετικά με την τήρηση ή μη, της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά την εγκατάσταση αιολικών σταθμών.

Είχε προηγηθεί η προσφυγή των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής ενώπιον της Επιτροπής διεκδικώντας να μην τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, δηλαδή στο Πάνειο Όρος και στον Λαυρεωτικό Όλυμπο.

Η Επιτροπή Αναφορών δέχθηκε όλα τα επιχειρήματα των δήμων και άφησε το θέμα ανοιχτό, ζητώντας περισσότερα στοιχεία. Το σημαντικότερο όλων, ζήτησε τον έλεγχο του ελληνικού κράτους σχετικά με την εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών για την προστασία του περιβάλλοντος κατά την ανάπτυξη αιολικών πάρκων. Έθεσε, με άλλα λόγια, τα θεμέλια προκειμένου να μπει μια τάξη στο παντελώς άναρχο τοπίο εγκατάστασης ανεμογεννητριών ανά την επικράτεια. Ένα τοπίο στο οποίο το συμφέρον των επιχειρηματιών και των διαπλεκόμενων εκπροσώπων τους στο κράτος κατισχύει απροκάλυπτα του δικαίου περιβάλλοντος.

Κατισχύει του δικαίου και της βούλησης των τοπικών κοινωνιών.

Αν επιθυμείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.paron.gr/2022/10/31/petros-filippoy-sto-quot-p-quot-pantelos-anarcho-to-topio-egkatastasis-anemogennitrion/