Άρθρο του Πέτρου Φιλίππου στο ethnos.gr

2022-05-23

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τις εσωκομματικές εκλογές

Οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την προηγούμενη Κυριακή 15 Μαΐου, έδωσαν με την μαζικότητά τους σαφές στίγμα για την επόμενη μέρα της παράταξης και την απάντηση σε όσους διερωτώνται για το είδος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις οι πολίτες του δώσουν την εξουσία.

Η επόμενη μέρα των εκλογών είναι μια ημέρα ενότητας, μια ημέρα που αποτελεί γιορτή της δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει από την εσωκομματική εκλογική διαδικασία περισσότερο ενωμένος από ποτέ, περισσότερο αποφασισμένος από κάθε άλλη φορά να κερδίσει τις εθνικές εκλογές. Επιδιώκοντας τη διεύρυνση, αγκαλιάζει εν τοις πράγμασι τις διαφορετικές απόψεις, και λειτουργεί ως περίβλημα ομόκεντρων κύκλων με βάση την κεντροαριστερά, τη δημοκρατία, το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική αλληλεγγύη.

Οι σαφείς θέσεις για κάθε ζήτημα που απασχολεί το κοινωνικό σύνολο είναι πλέον το ζητούμενο. Ο Τσίπρας, πάντα με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις μπορεί να τραβήξει μπροστά και απλώνοντας γέφυρες μεταξύ των διαφορετικών πόλων να χαράξει στρατηγική εγρήγορσης με το βλέμμα στις κάλπες. Να δώσει το στίγμα της επόμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτοπεποίθηση, να αποτυπώσει τις θέσεις του κόμματος.

Είναι η κατάλληλη στιγμή, με τη δύναμη που αντλεί από την εκλογική του βάση και με πολιτικό «εργαλείο» τις 172.000 ψήφους των μελών ο Αλέξης Τσίπρας, να προχωρήσει μπροστά. Η προσθήκη των 110.000 νέων μελών που πήγαν να εγγραφούν προκειμένου να ψηφίσουν, δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο μια κοινωνία που διαμαρτύρεται για τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ. Που έχει τη βούληση να φέρει μια νέα προοπτική.

Γιατί τα 110.000 νέα μέλη δεν γράφτηκαν στο κόμμα μόνο για να βγει ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος. Θα έβγαινε ούτως ή άλλως και ασφαλώς όλοι το ήξεραν αυτό. Γράφτηκαν για να αποτυπωθεί η διαμαρτυρία τους προς μια κυβέρνηση που βάζει τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας πάνω από τον άνθρωπο. Για να δείξουν έμπρακτα ότι το βάρος που έριξε στις πλάτες τους η ΝΔ, δεν αντέχεται.

Ακούσαμε διάφορες φαιδρότητες για την εκλογική διαδικασία και το ποσοστό εκλογής του Αλέξη Τσίπρα. Ακούσαμε για ποσοστά Τσαουσέσκου, ακούσαμε ότι είχε αντίπαλο μόνο τον εαυτό του... Είναι κριτική ανάξια σχολιασμού.

Γιατί το διακύβευμα του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν να αναδειχθεί ο ίδιος, ως πρόεδρος την Κυριακή. Ο στόχος του ήταν -και τον πέτυχε- να κινητοποιήσει ένα κομμάτι της κοινωνίας που διαμαρτύρεται. Να φέρει αυτό τον κόσμο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και να γραφτεί μέλος της παράταξης. Να προσεγγίσει πολίτες που θέλουν να εκφράσουν με τρόπο ουσιαστικό την αγανάκτησή τους και την αντίθεσή τους με την κυβέρνηση της ΝΔ. Αν τα νέα αυτά μέλη αξιοποιηθούν σωστά από τις Οργανώσεις Μελών θα αποτελέσουν τεράστια παρακαταθήκη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας και κυρίως για τις εκλογές που έρχονται.

Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας της παράταξης ενόχλησαν τον ίδιο τον πυρήνα του συστήματος. Φάνηκε από τον τρόπο που οι εκλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλήθηκαν υποτονικά από τα κεντρικά ΜΜΕ ή δεν προβλήθηκαν καθόλου! Την ημέρα των εκλογών επισκεπτόμενος πολλά εκλογικά κέντρα της Ανατολικής Αττικής, ούτε μια φορά δεν άκουσα στο ραδιόφωνο, είδηση για τις εκλογές! Και την επόμενη, εντυπωσιάστηκα ακόμη περισσότερο όταν διαπίστωσα ότι μια από τις πιο κεντρικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, πάντα «μέσα» στα πράγματα, δεν είχε μισή είδηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας!

Κριτική ακούσαμε και για τη δυνατότητα της ψήφου σε 15χρονους νέους. Λες και ένα παιδί που βιώνει τα προβλήματα της καθημερινότητας μέσα στην οικογένειά του, που ίσως δεν έχει δυνατότητα να σπουδάσει και ακόμη κι αν το κάνει, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει επαγγελματικό αδιέξοδο, δεν έχει δικαίωμα λόγου. Όμως οι νέοι είναι συνειδητοποιημένοι και προβληματισμένοι. Και πρέπει να μιλούν. Να επιλέγουν.

Άλλωστε η πολιτική δεν ασκείται από ορισμένους εκλεκτούς. Ασκείται από όλους μας καθημερινά. Είναι η δουλειά μας, τα ενδιαφέροντά μας, οι επιλογές μας, η ίδια μας η ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως μεγάλη δημοκρατική παράταξη έχει στον πυρήνα του ακριβώς αυτή την πεποίθηση. Οι πολιτικές επιλογές μιας χώρας αναδεικνύονται από "τα κάτω", από την κοινωνική βάση. Αυτή την εδραία πεποίθηση έβαλε o ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πυρήνα των εσωκομματικών εκλογών, αυτή θα βάλει και ως κυβέρνηση.