Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι δυο εκδηλώσεις της Επιτροπής Ισότητας Δήμου Σαρωνικού για την «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών»

2022-11-28

Δυο ξεχωριστές εκδηλώσεις που με την επιτυχία τους και το ξεχωριστό ενδιαφέρον του κόσμου έδωσαν το στίγμα ότι η ελληνική κοινωνία είναι πλέον ευαισθητοποιημένη σε θέματα έμφυλης βίας, διοργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας Δήμου Σαρωνικού με πρωτοβουλία της προέδρου Δήμητρας Ράπτη, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών».

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 19.30, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του δημαρχιακού μεγάρου ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: «Ενημερώνομαι, Ζητώ βοήθεια, Απελευθερώνομαι». Την εκδήλωση, στην οποία μίλησαν ειδικοί γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι και δικηγόροι, τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου που απηύθυνε χαιρετισμό, καθώς και οι αντιδήμαρχοι Χαράλαμπος Γαλάνης και Κώστας Γκίκας, η επικεφαλής της ΕΝΠΕ για θέματα ισότητας Φωτεινή Βρύνα, ο βουλευτής ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, η πρώην ΓΓ Ισότητας Βάσω Κόλλια. Η Επιτροπή Ισότητας αποφάσισε να προωθήσει στο ΔΣ ψήφισμα για δημιουργία συμβουλευτικού κέντρου κακοποιημένων γυναικών στην Ανατολική Αττική, προκειμένου στη συνέχεια να σταλεί προς έγκριση στους υπόλοιπους δήμους της Αν. Αττικής.

«Το μήνυμα σήμερα προς τις γυναίκες - θύματα έμφυλης βίας είναι να μη σιωπούν και να καταγγέλλουν στις αρχές την κακοποίησή τους. Το μήνυμα προς την κοινωνία είναι να μη γυρνά την πλάτη, αλλά ενεργητικά και ενθαρρυντικά να αναλαμβάνει ρόλο διαρρηγνύοντας τη σιωπή. Το μήνυμα προς την Πολιτεία είναι Δικαιοσύνη Παντού! Με ένα θεσμικό πλαίσιο υποστηρικτικό, δίκαιο και προστατευτικό απέναντι στα θύματα της έμφυλης βίας. Καμία Γυναίκα Μόνη! Είναι κοινωνική επιταγή!» ανάφερε ο Πέτρος Φιλίππου στον χαιρετισμό του.

Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στις 19.30, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του δημαρχιακού μεγάρου εκδήλωση με τίτλο: «Τέχνη: Το θεραπευτικό μονοπάτι της γυναικείας ψυχής». Η βραδιά συμπεριλάμβανε συναυλία από το μουσικό σχήμα Musica del Cuore με τον πιανίστα Neville Jason Fahy, καλλιτεχνικό σύμβουλο στο Δ.Σ. του Ελληνικού Συλλόγου "Μαρία Κάλλας", και την λυρική Ιταλίδα σοπράνο Antonella Orefice. Επίσης απονεμήθηκαν έπαινοι στις «Γυναίκες συγγραφείς» του δήμου Σαρωνικού και παρουσιάστηκε η εικαστική παρέμβαση της Στέλλας Ευγένα που περιλάμβανε προβολή καλλιτεχνικών δημιουργιών μέσω προτζεκτορα και έκθεση έργων της.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Δήμητρα Ράπτη, ανέφερε στον χαιρετισμό της: «Μέσα στα 2,5 χρόνια που δουλεύουμε με τα μέλη της Επιτροπής Ισότητας έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από δέκα δράσεις που προάγουν την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλλου. Συνεχίζουμε τα βήματα προς την ενημέρωση, την αφύπνιση και τέλος την εξάλειψη του φαινομένου της γυναικείας κακοποίησης μέσα από διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Στόχος μας η δημιουργία του συμβουλευτικού κέντρου για τις κακοποιημένες γυναίκες στην Αν. Αττική. Στόχος μας να πορευτούμε όλοι μαζί για μια κοινωνία χωρίς έμφυλη βία. Με τη βοήθεια όλων θα τα καταφέρουμε».

Από το Γραφείο Τύπου