Δήλωση του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

2022-05-19

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων που τιμάται στις 19 Μαΐου, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα τιμής και μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στο βωμό της πολιτικής εθνοκάθαρσης των Νεότουρκων.

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των 400 χιλιάδων περίπου Ποντίων που σφάχτηκαν, βασανίστηκαν, ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, εξαναγκάστηκαν σε ατελείωτες, φονικές πορείες στην έρημο, για να αποδεκατιστούν από την πείνα, τη δίψα και τις κακουχίες.

Το επίσημο τουρκικό κράτος ουδέποτε αναγνώρισε το πελώριο έγκλημα που διέπραξε εναντίον των Ποντιακών πληθυσμών, κατά τη δεύτερη και στην αρχή της τρίτης δεκαετίας του 20αι., και απέδωσε τους θανάτους σε απώλειες πολέμου, λοιμό και άλλες ασθένειες.

Το δικό μας, όμως, χρέος 103 χρόνια μετά το ξεκίνημα της τραγωδίας, στις 19 Μαΐου του 1919, είναι να μην ξεχάσουμε. Να μην επιτρέψουμε να ξεχάσει κανείς, ούτε οι υπαίτιοι αλλά ούτε και η διεθνής κοινότητα. Δικό μας χρέος είναι να αγωνιστούμε για να μην ξανασυμβούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Να αγωνιστούμε για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, για το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, για κοινωνίες αλληλεγγύης, συνεργασίας και ανεκτικότητας. Για κοινωνίες που θα έχουν στο επίκεντρό τους μόνο τον Άνθρωπο.

Από το Γραφείο Τύπου