Δήλωση του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα δημοτικά συμβούλια

2022-06-10

«ΌΧΙ στην αυταρχική απόπειρα της ΝΔ να φιμώσει τις δημοτικές παρατάξεις της
αντιπολίτευσης»

Η κυβέρνηση της ΝΔ με κάθε καινούργιο νομοθέτημα που φέρνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεπερνάει τον εαυτό της σε αυταρχισμό.

Αυτή τη φορά με νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση επιχειρεί να φιμώσει τις Δημοτικές Παρατάξεις της αντιπολίτευσης καθώς διαγράφει από την ισχύουσα νομοθεσία το δικαίωμα που είχαν οι Επικεφαλής τους, να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης επικαλούμενη λόγους «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου»!

Πρόκειται για ανήκουστη μεθόδευση φίμωσης κάθε διαφορετικής άποψης, που θίγει τον ίδιο τον πυρήνα και τον συνταγματικά κατοχυρωμένο προορισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως του φορέα διακυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στον πολίτη.

Μετά τις ρυθμίσεις των νόμων της ΝΔ που ουσιαστικά υποκαθιστούν το δημοτικό συμβούλιο από την οικονομική επιτροπή και ήδη κρίνονται αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, την κατάργηση της δυνατότητας του δημοτικού συμβουλίου να συζητάει οποιοδήποτε θέμα της οικονομικής επιτροπής θεωρεί σημαντικό, και την ψήφιση του νέου αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου που δίνει τη δυνατότητα στον πρώτο συνδυασμό με το 43% να κατοχυρώνει το 60% των εδρών, η νέα αυταρχική απόπειρα της Ν.Δ. να φιμώσει τις Δημοτικές Παρατάξεις, αποτελεί όνειδος για τη Δημοκρατία.

Το δικαίωμα των Επικεφαλής Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ Ημερησίας Διάταξης, ώστε τα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν επ' αυτών, είναι αναφαίρετο. Οτιδήποτε άλλο συνιστά ωμή παρέμβαση στη δημοκρατική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να καταργήσουμε τον δημοκρατικό διάλογο μέσα στα δημοτικά συμβούλια.

Και δεν θα το κάνουμε.