Εφημερίδα Το Παρασκήνιο: «ORIA»: Ο υγρός τάφος του Σαρωνικού

2022-03-04

ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ: "Αυτήν τη στιγμή που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην Ευρώπη, είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ξανά την αξία της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών».

Φως στα αίτια μιας από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στο χώρο της Μεσογείου, ρίχνει ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Παρασκήνιο που δημοσιεύεται σήμερα, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022. Στο κείμενο με τίτλο "ORIA: Ο υγρός τάφος του Σαρωνικού", ο δημοσιογράφος Αντώνης Αντωνόπουλος με τη συνδρομή του αρχαιολόγου και δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν στον βυθό 4.100 ανθρώπους και αναδεικνύει τον ρόλο του δύτη Αριστοστέλη Ζερβούδη στην ανακάλυψη του ναυαγίου. 

«Όταν μια ομάδα δυτών με επικεφαλής τον αυτοδύτη Αριστοτέλη Ζερβούδη έκανε καταδύσεις στην περιοχή, το 2010, βρήκε απομεινάρια τα οποία ταύτισε με το ναυάγιο, ύστερα από έρευνα στα ιστορικά αρχεία. Σιγά-σιγά αναδείχθηκε το ναυάγιο. Ήταν πραγματικά συγκινητικό όταν ο Αρ. Ζερβούδης βρήκε μια καραβάνα που είχε χαραγμένα επάνω τα αρχικά ενός Ιταλού στρατιώτη από το Βαγιάνο της Ιταλίας και πάνω της τη φράση "Μαμά θα έρθω να σε βρω γιατί σε αγαπάω"», αφηγείται ο κ. Φιλίππου. 

Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 380 οικογένειες και μάλιστα σε 15 από αυτές, παραδόθηκαν προσωπικά αντικείμενα των συγγενών τους. 

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα, που οργανώνει την τελευταία δεκαετία ο δήμος. 

 Τονίζει ο Π. Φιλίππου: "Κάποιοι έχουν πει: «Μα τους Ιταλούς θα τιμήσουμε, που ήταν αντίπαλοί μας στον πόλεμο;». Η απάντησή μας είναι ότι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου, νέα παιδιά που χάθηκαν εξαιτίας της ναζιστικής θηριωδίας. Προτάσσουμε την ειρήνη έναντι του πολέμου, την ανθρωπιά έναντι της βαρβαρότητας. Ειδικά αυτήν τη στιγμή που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην Ευρώπη, είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ξανά την αξία της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών». 

 Από το Γραφείο Τύπου