Εκδήλωση για την ονοματοθεσία της κεντρικής πλατείας Κουβαρά με το όνομα του Κουβαριώτη Ήρωα της Επανάστασης του 1821, Σταμάτη Γκλιάτη

2022-03-25

Εκδήλωση για την ονοματοθεσία της κεντρικής πλατείας Κουβαρά με το όνομα του Κουβαριώτη Αγωνιστή του 1821 Σταματίου Γκλιάτη, διοργάνωσε σήμερα 25η Μαρτίου 2022, ο δήμος Σαρωνικού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας ονοματοθεσίας και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στον Αγώνα του ΄21 από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο.

Στην ομιλία του για την σημαντική συμβολή του Κουβαριώτη Αγωνιστή στην ελευθερία της πατρίδας ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου εξήρε την προσφορά του όπως αυτή καταγράφεται με ιστορικά ντοκουμέντα, και σημείωσε ότι «ως ελάχιστη απόδοση τιμής στον πρόγονό μας αγωνιστή του 1821, η δημοτική αρχή πρότεινε την ονοματοθεσία της πλατείας του Κουβαρά σε «Πλατεία Σταματίου Γκλιάτη - Ήρωα της Επανάστασης του 1821», για να γνωρίσουν οι πολίτες της περιοχής καλύτερα την ιστορία του τόπου τους, αλλά και τη σημαντική αυτή προσωπικότητα που συνδέεται με την περιοχή του Κουβαρά».

Στη συνέχεια, ο Π. Φιλίππου, ανέγνωσε τα ονόματα 15 ακόμη αγωνιστών από τον Κουβαρά όπως έχουν καταγραφεί στα ιστορικά αρχεία, αναδεικνύοντας την μεγάλη προσφορά τους στην ελευθερία.

Παρών ήταν ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νάσος Αθανασίου, απόγονοι της οικογένειας του Αγωνιστή Σταματίου Γκλιάτη, μεταξύ των οποίων ο Πανοσιολογιώτατος Μιχαήλ Σταθάκης που απηύθυνε χαιρετισμό, ο τοπικός αντιδήμαρχος Κουβαρά, Κώστας Γκίκας, ο πρόεδρος της κοινότητας Κουβαρά Κώσατς Στεργίου ο οποίος επίσης απηύθυνε χαιρετισμό, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και πλήθος κόσμου που θέλησε να τιμήσει τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης αλλά και να καμαρώσει τις μαθήτριες και τους μαθητές της παρέλασης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη χορωδία του Γυμνασίου της Πέτας που υπό τη διεύθυνση της Θεώνης Συρίγου τραγούδησε επετειακούς σκοπούς,

Από το Γραφείο Τύπου

Επισυνάπτονται λίγα λόγια για τον Κουβαριώτη Αγωνιστή Σταμάτιο Γκλιάτη

Λίγα λόγια για τον Κουβαριώτη Αγωνιστή Σταμάτιο Γκλιάτη

Ο Σταμάτιος Γκλιάτης από τον Κουβαρά είχε σημαντική συμβολή στην Επανάσταση στην Αττική το 1821 και την απελευθέρωση της Αθήνας. Σύμφωνα με το δημοσιευμένο πιστοποιητικό συμμετοχής του στον αγώνα που υπάρχει στο Τμήμα Χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, πιστοποιείται ότι ο Σταμάτιος Γκλιάτης, κάτοικος Κουβαρά, ήταν ο πρώτος που μπήκε στην Αθήνα ξημερώματα της 25ης Απριλίου 1821, από την πύλη της Μπουμπουνίστρας ή Μεσογείτικη πύλη (κοντά στη σημερινή διασταύρωση Όθωνος και Αμαλίας), επικεφαλής ομάδας δέκα ανδρών και ήταν αυτός που άνοιξε την πόρτα και μπήκαν μέσα οι Έλληνες επαναστάτες. Ο οπλισμός τους ήταν ανεπερκάστατος: αποτελούνταν από σκουριασμένες πιστόλες, φτυάρια, πιρούνες, σούβλες, παλούκια, ρόπαλα και κάθε είδους αιχμηρά αντικείμενα. Από τις περιγραφές του Σουρμελή, προξένων και ξένων περιηγητών μαθαίνουμε ότι οι επαναστάτες μπήκαν στη Αθήνα δύο ώρες πριν ξημερώσει, αφού έσφαξαν τους κοιμισμένους φρουρούς.

Με αρχηγούς τον Μελέτη Βασιλείου, τον Αναγν. Κιουρκατιώτη, τον Γιάννη Ντάβαρη, τους Λεκκαίους, τον φιλικό δήμο Αντωνίου, μαζί με πολλούς παπάδες αρματωμένους και ντυμένους με τα άμφιά τους, οι επαναστάτες αφού ενώθηκαν με τους κατοίκους της Αθήνας, κραύγαζαν «Χριστός Ανέστη» και «Ελευθερία - Ελευθερία», άρχισαν να χτυπούν τις καμπάνες των εκκλησιών και τέλεσαν δοξολογία για την ευλογία των όπλων. Οι Τούρκοι πανικόβλητοι αποτραβήχτηκαν και κλείστηκαν με τις οικογένειές τους στην Ακρόπολη. Ήδη άρχιζε η πρώτη πολιορκία της. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο, αλλά οι ελπίδες για επιτυχία ήταν μεγάλες, γιατί καθημερινά έρχονταν ενισχύσεις από τα γειτονικά νησιά (Σαλαμίνα, Αίγινα, Ύδρα, Τζια) αλλά και Επτάνησα και ο στρατός έφτασε να αριθμεί πάνω από 3.500 άνδρες. Στις 28 Απριλίου, η σημαία της Φιλικής Εταιρίας υψώθηκε στο Διοικητήριο.

Στη συνέχεια, κάτω από τις διαταγές του Γιάννη Ντάβαρη, του Αναστάση Λέκα, του Κριεζώτη αλλά και του Καραϊσκάκη έλαβε μέρος σχεδόν σε όλες τις μάχες στην Αττική αλλά και στη Βοιωτία και την Εύβοια.

Το σπουδαίο αυτό ντοκουμέντο - πιστοποιητικό συμμετοχής, υπογράφεται από την επιτροπή για την αναγνώριση των αγωνιστών της Επανάστασης Δημ. Καλλιφρονά, Γιάννη Κώστα και Ν. Ζαχαρίτσα και επικυρώθηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων Εμμ. Κουτζικάρη στις 16 Απριλίου 1865.