Εκδήλωση μνήμης για τα 4.100 θύματα - αιχμάλωτους Ιταλούς στρατιώτες του ναυαγίου ORIA.

2022-02-17

Εκδήλωση μνήμης για τα 4.100 θύματα - αιχμάλωτους Ιταλούς στρατιώτες του νορβηγικού πλοίου ORIA, θα πραγματοποιηθεί και φέτος, 78 χρόνια μετά τη μεγάλη ναυτική τραγωδία, την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022 στις 11:00π.μ. στο 60ο χλμ της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου (στα όρια της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας). 

Στην εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και ο Σύνδεσμος Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή» σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας, την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του ναυαγίου θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών Σεβασμιότατος π. Θεόδωρος Κοντίδης. 

Μετά το πέρας του τελετουργικού, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και σύντομοι χαιρετισμοί. Στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση στον χώρο γύρω από το μνημείο στη μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου, σε συνεργασία με το «Όλοι μαζί μπορούμε». Συγκεκριμένα πρόκειται να φυτευτούν 300 κυπαρίσσια προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.100 δέντρων, που σταδιακά φυτεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια, στη μνήμη όσων ανθρώπων χάθηκαν στα ναυάγιο. Για τα κυπαρίσσια προβλέπεται επταετής συνεχής και συστηματική φροντίδα περιποίησης, ποτισμάτων, προστασίας, συντήρησης ή τυχόν αντικατάστασης προκειμένου να έχουμε ένα αποτέλεσμα που διαχρονικά θα κοσμεί και θα τιμά τον τόπο. 

 Λίγα λόγια για το ναυάγιο:

Το ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου ORIA αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στα παγκόσμια χρονικά, που όμως παραμένει ευρέως άγνωστη. Συνέβη το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στη νησίδα Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι) που βρίσκεται στον Σαρωνικό Κόλπο.

Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, οι Γερμανοί κατέχουν πλέον τα Δωδεκάνησα. Η ιταλική φρουρά έχει παραδοθεί και βρίσκεται υπό καθεστώς αιχμαλωσίας. Τις απογευματινές ώρες της 11ης Φεβρουαρίου 1944, 4.115 Ιταλοί στρατιώτες στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του νορβηγικού πλοίου ORIA που είχε επιταχθεί από τις γερμανικές αρχές. Το μόλις 2.127 τόνων πλοίο ήταν φορτηγό και είχε ναυπηγηθεί στην Αγγλία το 1920.Το ORIA αναχώρησε τις πρώτες βραδινές ώρες από τη Ρόδο με άσχημο καιρό και κατεύθυνση τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προσέκρουσε λόγω της κακοκαιρίας στη νησίδα Πάτροκλος, σε απόσταση 25 μιλίων ΝΑ του λιμανιού του Πειραιά. Το πλοίο πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για χιλιάδες Ιταλούς αιχμαλώτους που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του.