Επιστολή διαμαρτυρίας του Πέτρου Φιλίππου σε υπουργούς και βουλευτές, αναφορικά με την απαξιωτική στάση της ΕΤΑΔ ΑΕ προς τον Δήμο Σαρωνικού για τη διαχείριση των ακτών

2022-02-14

Επιστολή διαμαρτυρίας του Πέτρου Φιλίππου σε υπουργούς και βουλευτές, αναφορικά με την απαξιωτική στάση της ΕΤΑΔ ΑΕ προς τον Δήμο Σαρωνικού για τη διαχείριση των ακτών. 

 Πέτρος Φιλίππου, δήμαρχος Σαρωνικού: 

«Είναι αδύνατον να συνεχίσει να χρεώνεται ο δήμος -ως ο κοντινότερος στον πολίτη θεσμός- την κακή διαχείριση των παραλιών από την ΕΤΑΔ ΑΕ». 

Επιστολή στην οποία καταγγέλλει την παντελώς απαξιωτική στάση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε (ΕΤΑΔ Α.Ε) έναντι του Δήμου Σαρωνικού αναφορικά με τη διαχείριση των ακτών του δήμου απέστειλε σήμερα, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, ο δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου σε αρμόδιους υπουργούς και βουλευτές.

Στην επιστολή που απευθύνεται στους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Χρήστο-Άκη Σκέρτσο, Οικονομικών Χρήστο ΣταΙκούρα, στον υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολο Βεσυρόπουλο και στους βουλευτές Ανατολικής Αττικής αναδεικνύεται η ασυνεπής, όσο και επιζήμια για τον δήμο Σαρωνικού και τους δημότες, στάση της ΕΤΑΔ τόσο στην περίπτωση διαχείρισης της παραλίας Αλυκών Αναβύσσου όσο και στην περίπτωση της παραλίας Πεύκο-Κιτέζα Λαγονησίου. 

Α. Ειδικότερα για την παραλία Αλυκών Αναβύσσου τονίζεται ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής του Π. Φιλίππου το 2019, διαπιστώθηκε ότι η ΕΤΑΔ ΑΕ είχε μισθώσει πέντε καντίνες για τις οποίες δεν απέδιδε, ως όφειλε, στον δήμο το προβλεπόμενο ποσοστό. Με δεδομένο ότι ο δήμος έχει την ευθύνη της καθαριότητας της τεράστιας αυτής έκτασης η οποία αποτελεί μια από τις γνωστότερες και πιο πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής, τα υπέρογκα κόστη αποκομιδής των απορριμμάτων μετακυλίονται στον δήμο και στους δημότες. Αν σε αυτό προστεθεί το κόστος συντήρησης (συντήρηση κήπων, καθαρισμός - αποψίλωση) αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό που καταναλώνεται στις ντουζιέρες και για το πότισμα, γίνεται αντιληπτό ότι το συνολικό ποσό που καλείται να πληρώσει ο δήμος ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Επιπροσθέτως, η ΕΤΑΔ είχε δεσμευθεί για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Σαρωνικού για την απόδοση των οφειλομένων. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Στέφανος Βλαστός όσο και στελέχη αυτής, επιδεικνύουν απαξιωτική συμπεριφορά προς τον δήμο αρνούμενοι ακόμα και να ανταποκριθούν σε τηλεφωνικές κλήσεις και σε όποια προσπάθεια επικοινωνίας μαζί τους. Επισημαίνεται δε ότι στον συγκεκριμένο χώρο οι μισθωτές από την ΕΤΑΔ ιδιοκτήτες καντινών, αυθαίρετα καταλαμβάνουν έκταση πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που τους έχει μισθωθεί, χωρίς να υπόκεινται σε κανέναν απολύτως έλεγχο και με τις τιμές για τη χρήση των ομπρελοξαπλωστρών από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα υψηλές, με αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή να γίνεται καθημερινά αποδέκτης παραπόνων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. 

 Β. Στην παραλία Πεύκο - Κιτέζα Λαγονησίου (στο 41ο χλμ Λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου) την οποία επίσης διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ Α.Ε., έχει γίνει πλήρης κατάληψη της έκτασης από καταπατητή. Παρ' όλες τις δεσμεύσεις της ΕΤΑΔ ότι θα απομακρυνθεί ο καταπατητής, ο ίδιος παραμένει στον χώρο και έχει καταλάβει αυθαίρετα και το τμήμα αιγιαλού που ανήκει στην ευθύνη της Κτηματικής Υπηρεσίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο Δήμος Σαρωνικού είναι αποδέκτης παραπόνων και διαμαρτυριών των πολιτών που δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. 

Στην επιστολή, τέλος, ζητείται:

1. να αποδοθούν οι παραλίες στον Δήμο Σαρωνικού όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα και με τη σειρά του ο δήμος να αποδίδει το ποσό που θα συμφωνηθεί με την ΕΤΑΔ, 

2. να αποδοθούν στον δήμο τα οφειλόμενα από την ΕΤΑΔ ειδεμή ο δήμος θα τα διεκδικήσει μέσω της νομικής οδού και 

3. να διενεργείται έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες ειδικά στο ζήτημα της διαμόρφωσης των τιμών για τη χρήση των ομπρελοξαπλωστρών και του ωραρίου λειτουργίας των καντινών γιατί σήμερα με ευθύνη της ΕΤΑΔ η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη εις βάρος των πολιτών. 

 «Είναι αδύνατον να συνεχίσει ο Δήμος Σαρωνικού να χρεώνεται - ως ο κοντινότερος στον πολίτη θεσμός - την κακή διαχείριση των παραλιών από την ΕΤΑΔ Α.Ε.» καταλήγει στην επιστολή του ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου. 

 Από το Γραφείο Τύπου