Παρέμβαση του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου στη συνάντηση των δημάρχων της Ανατολικής Αττικής με τον πρωθυπουργό.

2022-07-12

Η παρέμβαση του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου κατά τη χθεσινή συνάντηση των δημάρχων της Ανατολικής Αττικής με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κυβερνητικό κλιμάκιο και τον Περιφερειάρχη Αττικής. 

Ο Π. Φιλίππου στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων:

• Θα πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση ώστε οι δήμοι να μπορούν να σταθούν οικονομικά μέσα σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία. Για παράδειγμα, στον δήμο Σαρωνικού κάνουμε ρυθμίσεις για την εξόφληση του νερού με δόσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.400.000 ευρώ ανείσπρακτες οφειλές ύδρευσης και ταυτόχρονα η ΕΥΔΑΠ δεν μας διευκολύνει. Κατά συνέπεια, εμείς ως δήμος πληρώνουμε τις οφειλές κανονικά, το κενό αυτό σε εμάς φαίνεται ανείσπρακτο και τελικά δεν μπορούμε να κλείσουμε προϋπολογισμό. 

• Μια λύση θα ήταν οι ρυθμισμένες οφειλές με τους πολίτες ή με φορείς να θεωρούνται έσοδα ώστε οι δήμοι να μπορούν να κλείσουν προϋπολογισμό.

• Τεράστιο θέμα που δημιουργεί οικονομική ασφυξία στους δήμους είναι ο ΕΔΣΝΑ, τόσο με τα τεράστια τέλη που έχει καθιερώσει όσο και με το τέλος ταφής που επιβλήθηκε πρόσφατα.

• Ένα άλλο θέμα που είναι απαραίτητο να θίξουμε είναι το είδος της ανάπτυξης που επιθυμούμε για την περιοχή μας. Συγκεκριμένα, δεν είναι δυνατόν τις παραλίες που αποτελούν παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης να τις διαχειρίζεται κανείς άλλος εκτός από τον δήμο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: η ΕΤΑΔ εισπράττει από την Ανάβυσσο, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αττικής, τα έσοδα από τις καντίνες και την ίδια στιγμή ο δήμος μαζεύει μόνο τα απορρίμματα. Τα τελευταία χρόνια δεν έλαβε ποτέ αντισταθμιστικά οφέλη ώστε να προχωρήσει σε στρατηγικούς αναπτυξιακούς σχεδιασμούς.

• Σε σχέση με την Πολιτική Προστασία χρειαζόμαστε οικονομική ενίσχυση και διοικητική στήριξη προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες λόγω της αντιπυρικής περιόδου. 

 Από το Γραφείο Τύπου