ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ &ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

2022-01-07

Με κατεπείγουσα επιστολή τους στις 7/1/2022, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και Ραφήνας - Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ενημερώνουν τους αρμόδιους υπουργούς και φορείς για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Κέντρα Υγείας Καλυβίων και Ραφήνας λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της παράλληλης υποστελέχωσης των δύο δομών, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη στελέχωσης των Κέντρων Υγείας των δύο δήμων. 

Όπως είναι γνωστό, τα Κέντρα Υγείας Καλυβίων και Ραφήνας λειτουργούν με τριπλό ρόλο: 

1. ως κέντρα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας:

2. ως Κέντρα Αναφοράς Covid-19 από την πρώτη φάση της πανδημίας, καθώς και 

3. ως Εμβολιαστικά Κέντρα από τις 15/2/2021 χωρίς να έχουν ενισχυθεί επαρκώς με το κατάλληλο επιπλέον προσωπικό.

Επειδή, λόγω της υποστελέχωσης τους αλλά και της έντονης πίεσης που δημιουργεί η έξαρση της πανδημίας, οι πολίτες δεν εξυπηρετούνται, οι ουρές που σχετίζονται είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ήδη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας.

Επειδή η ενίσχυση της παροχής πρωτοβάθμιας υγείας είναι επιβεβλημένη προκειμένου να μπορέσουν τα Κέντρα Υγείας Καλυβίων και Ραφήνας να ανταποκριθούν στις ανάγκες της περιόδου που διανύουμε, λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Επειδή η υγεία δεν αποτελεί «προϊόν» αλλά κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα. Οι δύο δήμαρχοι εκφράζουν την παράκληση να εξετάσουν οι αρμόδιοι υπουργοί και φορείς τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δύο κέντρα υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις πολλαπλές ανάγκες που ξεπερνούν κατά πολύ τα ανθρώπινα όρια των λειτουργών τους αλλά και τις δυνατότητες των δύο κέντρων για την επάρκεια του παρεχόμενου υγειονομικού έργου στον πολίτη και να στελεχώσουν άμεσα τα Κέντρα Υγείας Καλυβίων και Ραφήνας με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό. 

Από το Γραφείο Τύπου

* Μπορείτε να διαβάσετε την κοινή επιστολή των δημάρχων Σαρωνικού και Ραφήνας - Πικερμίου, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://saronikoscity.gr/koini-epistoli-ton-dimarchon.../