Ομιλία Πέτρου Φιλίππου στο συνέδριο του Σύριζα-ΠΣ

2022-04-19

Συντρόφισσες και Σύντροφοι καλησπέρα,

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχηθώ σε όλες και όλους μας να έχουμε ένα καλό, γόνιμο και ενωτικό συνέδριο.

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. εξελίσσεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία τόσο για τον ελληνικό λαό και το πολιτικό μας σύστημα, όσο και για τη διεθνή κοινότητα.

Γι' αυτό το λόγο και έχει χαρακτηρισθεί από όλους ιστορικό.

Και όπως το ζούμε όχι μόνο αυτές τις τρείς μέρες, αλλά και όλη την προσυνεδριακή περίοδο, είναι ένα συνέδριο γόνιμο σε προβληματισμό τόσο για την ιδεολογική κατεύθυνση και ταυτότητα του κόμματος όσο και για τον κυβερνητικό του προσανατολισμό.

Ως χώρα πονέσαμε πολύ τα προηγούμενα δίσεκτα χρόνια των Μνημονίων.

Το κόμμα μας ανέλαβε τη διακυβέρνηση μέσα σε συνθήκες τραγικές για τα δημόσια οικονομικά δεδομένα της χώρας, παρά ταύτα καταφέραμε να αντέξουμε στις πιέσεις των δανειστών, να βάλουμε προτεραιότητες, να στηρίξουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Τσίπρα, με συνετή διαχείριση των οικονομικών κατόρθωσε να αφήσει δημοσιονομικό απόθεμα 37 δις ευρώ,

Αυτό το δημοσιονομικό απόθεμα το εκμεταλλεύεται σήμερα, με τον πλέον ανήθικο τρόπο, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Θα μπορούσα να πω και άλλα πολλά που κάναμε.

Τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μόνο τυχαία δεν ήταν:Tα ανάφερε εξάλλου ο Πρόεδρος στην εισηγητική του ομιλία. τα αναφέρατε πολλοί στις ομιλίες σας.

Δεν προτάξαμε το μικροπολιτικό μας όφελος αλλά προχωρήσαμε μπροστά έχοντας ως μόνο στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας.

Άλλωστε αυτό επιζητούσε ο κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε εμάς είχε εναποθέσει τις ελπίδες του.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιούλη του 2019, μπορεί να μας κατέταξε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μας στέρησε μέχρι σήμερα, αυτό που μας διακρίνει ως ενεργούς πολίτες αλλά και ως πολιτικό κόμμα::.

-Το ηθικό πλεονέκτημα και ανάστημά μας και την εμπιστοσύνη του κόσμου ότι αυτό που λέμε, αυτό και εννοούμε και κυρίως αυτό πράττουμε.

Προχωράμε μπροστά.

Με πρόγραμμα και με ρεαλιστικές προτάσεις, όπως το κάναμε έως τώρα.

Οπλισμένοι με τα συμπεράσματα και τους στόχους του συνεδρίου μας που είναι και τα μεγαλύτερα όπλα μας.

Απέναντί μας έχουμε ίσως τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. .

Ο λαός μας περνά δύσκολα. Από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του βρίσκονται σε μια ιδιότυπη μιντιακή ασυλία, ενώ αναπαράγει μία πρωτοφανή προπαγάνδα που κάνει το μαύρο άσπρο.

Που τους έχει στο απυρόβλητο παρά τα τραγικά, τα ανεπανόρθωτα, τα βλαπτικά και ζημιογόνα λάθη της κυβέρνησης για την ελληνική κοινωνία.

Η δημοκρατία μας, η εργασία, το κοινωνικό κράτος, η παιδεία, η υγεία κυρίως με την επιδημιολογική εξέλιξη του κορονοϊού, να δείχνει τις καταστροφικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν...

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία θητεύω αρκετές τετραετίες, ως ένας από τους πυλώνες διοίκησης και διακυβέρνησης της χώρας αλλά και ως ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, βρίσκεται υπό οικονομική κατάρρευση, όπως άλλωστε δηλώνουν και οι ίδιοι οι δήμαρχοι, των οποίων η πλειοψηφία πρόσκειται στη ΝΔ, λόγω της κακής και καταστροφικής πολιτικής που η κυβέρνηση εφαρμόζει σε βάρος της.

Σε κομματικό, όμως, επίπεδο πρέπει να δούμε τι συνέβη στις δημοτικές εκλογές του 2019 που υποστήκαμε συντριπτική ήττα. Να καθίσουμε, ως κόμμα, να κάνουμε αυτοκριτική και ανάλυση των αιτίων της ήττας μας, γιατί μέχρι σήμερα δεν το έχουμε πράξει. Και γιατί η επόμενη εκλογική μάχη στην Τ.Α. είναι πολύ κοντά: Σ' έναν, μόλις, χρόνο από σήμερα. Και είναι κρίμα που εδώ στο συνέδριο δεν υπήρξε ένα πάνελ με θέμα την αυτοδιοίκηση, που στις προσυνεδριακές μας θέσεις έχει κυριολεκτικά περάσει στα ψηλά γράμματα

Και ένας ακόμη λόγος που πρέπει να εμποδίσουμε να συνεχιστεί το επιτελικό μπάχαλο. Το επιτελικό μπάχαλο όπως το ανέδειξαν οι πυρκαγιές στην περιοχή μας, την Ανατολική Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι πλημμύρες που ακολούθησαν ελλείψει αντιπλημμυρικών έργων αλλά και ο χιονιάς που προκάλεσε την κατάρρευση κάθε εικόνας πολιτισμένου κράτους που έχει τους μηχανισμούς να προνοεί για λογαριασμό των πολιτών του.

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο που την έχουμε ανοίξει εμείς, σύντροφοι, ο πρόεδρός μας και όλοι εμείς που ζητάμε εκλογές για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εντούτοις, δεν έχουμε κάνει μέχρι σήμερα σχεδόν καμία κομματική προεκλογική προετοιμασία ενώ τα άλλα κόμματα, που δεν ζητούν εκλογές, ήδη προετοιμάζονται.

Ο καταγγελτικός λόγος προς την κυβέρνηση μόνο δεν αρκεί.

Χρειάζονται συγκεκριμένες, κοστολογημένες και κυρίως κατανοητές προτάσεις. Σαν αυτές που ακούσαμε στην εισήγηση του Προέδρου. Και ασφαλώς μαζί με τον κομματικό μηχανισμό και τις οργανώσεις, χρειάζονται να αναδειχτούν και πρόσωπα που θα έρθουν σ' επαφή με τον κόσμο και με τον ουσιαστικό τους λόγο θα πείσουν την κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ αποτελεί τη μοναδική λύση.

Όλοι συμφωνούμε ότι το κλίμα είναι δύσκολο..

Η αισχροκέρδεια καλπάζει, η αναβίωση των καρτέλ, το πελατειακό κράτος και οι απευθείας -ρεκόρ- αναθέσεις αναβιώνουν σε όλο τους το μεγαλείο.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον καλούμαστε να μιλήσουμε με την κοινωνία.

Να κατευθυνθούμε σε αυτή με την ωριμότητα και την ειλικρίνεια της Αριστεράς.

Το Συνέδριό μας από την πρώτη στιγμή των προσυνεδριακών διεργασιών έδειξε αυτή την κατεύθυνση. .

Έδειξε όμως και κάτι άλλο.

Ότι θέλουμε την κοινωνία και τους συμπολίτες μας συνεργούς αυτής της προσπάθειας, συμμέτοχους και διεκδικητές των συλλογικών μας αποφάσεων σε ένα κοινό αγώνα επίτευξης των όρων ενός σύγχρονου, βαθιά δημοκρατικού και μαζικού κόμματος.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Έχουμε ένα χρέος απέναντι στην ιστορία μας και στο χώρο που εκπροσωπούμε. .

Θεωρώ πως η αυτοκριτική μας δεν έγινε σε όλα τα επίπεδα, και πως αντιθέσεις υπήρξαν σε αρκετά θέματα. Αυτό όμως δεν αποτελεί εμπόδιο να κατανοήσουμε όποια λάθη έγιναν, να συνθέσουμε τις αντίθετες απόψεις και να επανατοποθετηθούμε απέναντι στις δύσκολες καταστάσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, αναλαμβάνοντας για δεύτερη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας.

Θέλει όμως μεγάλη προσοχή στον τρόπο που μιλάμε και κυρίως στο τι βγαίνει έξω. Δέστε τον σημερινό τύπο, το εχθρικό προς εμάς μιντιακό σύστημα καραδοκεί και βγάζει έξω μία εικόνα αρνητική.

Δεν σημαίνει αυτό σε καμία περίπτωση ότι δεν πρέπει να λέμε την όποια γνώμη μας, αλλά στο τέλος της ημέρας ο απόηχος πρέπει να είναι

ότι είμαστε όλοι μαζί και προχωράμε μπροστά ενωμένοι και με αισιοδοξία.

Ένα είναι βέβαιο, πως ξανά ο παλαιοκομματισμός της ΝΔ θα μας παραδώσει καμένη γη. .

Χρειάζεται να βρεθούμε πιο έντονα και με όλες τις δυνάμεις των Οργανώσεων Μελών μας δίπλα στα καθημερινά προβλήματα και τους μαστιζόμενους συμπολίτες μας.

Το συνέδριό μας είναι μια τέτοια αφετηρία.

Ως τέτοια να την εκλάβουμε και ως τέτοια να την αξιοποιήσουμε στο εξής και μέχρι την μεγάλη μάχη των εκλογών.

Γιατί ο κόσμος μας παρακολουθεί και αναμένει από εμάς ότι καλύτερο έχουμε.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Θέλω να ευχηθώ σε όλες και όλους, καλό μας αγώνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας άξιος ηγέτης που πρέπει να τον αγκαλιάσουμε, να τον εμπιστευτούμε και να δώσουμε μαζί του τόσο τη μάχη των χαρακωμάτων, όσο και την ευθεία επίθεση.

Το λέγαμε το 12', το λέγαμε το 15', το είπαμε και το 19', και είναι ιστορικά επιβεβλημένο και πολιτικά αναγκαίο να το ξαναπούμε σήμερα.

Να το πούμε και για έναν επιπλέον λόγο: γιατί έτσι το νιώθουμε και έτσι το πιστεύουμε.

Και το νιώθουμε έτσι γιατί είναι ένας ηγέτης προερχόμενος μέσα από την ίδια την κοινωνία και όχι από την εξουσία ή από τα τζάκια της. Αλλά και γιατί αναγνωρίζουμε ότι είναι αυτός που κατανοεί τα λαϊκά προβλήματα και συνενώνει τις προσπάθειες όλων μας για την λύση τους.

Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Η νίκη είναι μονόδρομος.

Για το καλό της πατρίδας και των συμπολιτών μας.

Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από το συνέδριο μας

Σας ευχαριστώ!