Πέτρος Φιλίππου στην Αυγή της Κυριακής

2022-07-10

«Οι παραλίες μας πρέπει να είναι ανοιχτές και προσβάσιμες σε όλους. Η ΕΤΑΔ δημοπρατεί τις καντίνες χωρίς να αποδίδει ανταποδοτικά στους δήμους». 

Η ΕΤΑΔ δημοπρατεί τις καντίνες χωρίς να αποδίδει ανταποδοτικά στους δήμους

Καταγγέλλοντας την ανεξέλεγκτη κατάσταση στις ακτές του Σαρωνικού, ο δήμαρχος της περιοχής Πέτρος Φιλίππου προαναγγέλλει αγωγή 345.000 ευρώ κατά της ΕΤΑΔ για τα σκουπίδια

Όπως προκύπτει, η διαχείριση των ακτών από την Κτηματική Υπηρεσία, την ΕΤΑΔ και τα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία έχει δημιουργήσει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση ως προς την αξιοποίησή τους. Με εμφανέστερο και επιζήμιο για τους πολίτες ζήτημα την ασυδοσία στην ανάπτυξη σε ομπρέλες και ξαπλώστρες, με τιμές που τίθενται τελείως αυθαίρετα.

«Στην Ανάβυσσο υπάρχουν ξαπλώστρες που αποτιμώνται μέχρι και 100 ευρώ. Επίσης, οι καντίνες έχουν εξελιχθεί σε beach bars που λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς να τηρούν κανένα ωράριο, με αποτέλεσμα να ενοχλούν όσους δεν επιλέγουν να είναι θαμώνες τους» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος έλαβε μέρος στην κινητοποίηση.

Ζητάμε να μας εξηγήσει ποιες είναι οι δυσλειτουργίες στη συνεργασία των δήμων με την ΕΤΑΔ. «Σχεδόν σε όλους τους δήμους του παραλιακού μετώπου υπάρχουν προβλήματα, καθώς η ΕΤΑΔ δεν τηρεί τις συμφωνίες της. Για παράδειγμα, στον Δήμο Σαρωνικού, στις Αλυκές Αναβύσσου, όπου η ΕΤΑΔ έχει δημοπρατήσει τις καντίνες εισπράττοντας τα υψηλά μισθώματα επί σειρά ετών, δεν καταβάλλει στον δήμο τα προβλεπόμενα ανταποδοτικά κονδύλια για την καθαριότητα. Αποτέλεσμα αυτής της έκνομης πρακτικής είναι ότι ο δήμος να αναγκάζεται, μέσα στην τραγική οικονομική συγκυρία που διέπει όλους τους ΟΤΑ, να καταβάλλει χρήματα των δημοτών για την αποκομιδή των απορριμμάτων στις παραλίες προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρές».

Η ΕΤΑΔ την ίδια ώρα ουσιαστικά προσθέτει στα κέρδη της χρήματα που ανήκουν στον δήμο. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Π. Φιλίππου, ο Δήμος Σαρωνικού ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει αγωγή κατά της Εταιρείας ζητώντας 345.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων για τα τρία τελευταία χρόνια.

Η διαχείριση των ακτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τελικά τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για τις παραλίες μας; Ο Π. Φιλίππου υποστηρίζει ότι η διαχείριση των ακτών θα πρέπει να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «η οποία κρίνεται από τους πολίτες με δημοκρατικές διαδικασίες και αποτελεί τον καταλληλότερο φορέα, καθώς γνωρίζει τις ανάγκες της κάθε περιοχής».

Για τον δήμαρχο Σαρωνικού η λύση θα πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημο και όχι αμιγώς οικονομικό. «Οι παραλίες μας πρέπει να είναι ανοιχτές και προσβάσιμες σε όλους, καθώς αποτελούν κοινωνικό αγαθό. Ως τέτοιο λοιπόν θα πρέπει να το διαχειριστεί η Πολιτεία προκειμένου μέσω των δήμων να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξή τους».

Πράγματι, την ώρα που το 51,6% των πολιτών δηλώνει ότι δεν θα πάει φέτος διακοπές (δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1) και άρα θα «ξεμείνει» στα αστικά κέντρα, η (όποια) ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού θα πρέπει να απευθύνεται στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου που αναζητούν έστω μια ανάσα δροσιάς τα σαββατοκύριακα. Και όχι, όπως συμβαίνει σήμερα, με την ανοχή ή καλύτερα την ευθύνη ακόμα και δημόσιων φορέων, σε τουρίστες πολυτελείας και όσους αντέχουν (πόσοι είναι άραγε;) να πληρώνουν 100 ευρώ την ξαπλώστρα.

Αν επιθυμείτε να διαβάσετε ολόκληρο το ρεπορτάζ πατηστε ΕΔΩ