Πέτρος Φιλίππου για συνέδριο ΚΕΔΕ: «Κυνισμός: Πρώτη φορά βλέπω υπουργούς σε συνέδριο Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λένε “βοηθήστε μας να ξαναγίνουμε κυβέρνηση”».

2022-11-24

«Με περισσότερα από 35 χρόνια θητείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τέτοιο κυνισμό δεν έχω ξαναδεί: Πρώτη φορά βλέπω υπουργούς σε συνέδριο της ΚΕΔΕ να λένε "βοηθήστε μας να ξαναγίνουμε κυβέρνηση"», τόνισε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, δίνοντας το στίγμα του συνεδρίου σε συνέντευξη που παραχώρησε «Στο Κόκκινο 105,5» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη.

Κατά τη συζήτηση, έγινε συνολική αποτίμηση των τριήμερων εργασιών που ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στο Βόλο, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι κυβερνητικές πολιτικές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Το συνέδριο είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή, ύστερα από πολλά χρόνια. Είναι όμως η πρώτη φορά που ένα τέτοιο συνέδριο σκορπά τόσο μεγάλη απογοήτευση σε όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για την αυτοδιοίκηση», τόνισε ο Π. Φιλίππου. Εξηγώντας του λόγους, σημείωσε ότι «το συνέδριο της ΚΕΔΕ οργανώθηκε ώστε να προβληθεί η κυβέρνηση, με τα αιτήματα που ομόφωνα έχει αποφασίσει το ΔΣ και που κατά καιρούς όλοι οι δήμαρχοι διατυπώνουμε, να μην ακούγονται ποτέ. Στην εισήγηση του προέδρου δεν ακούστηκαν αιτήματα αλλά "ευχαριστώ" προς την κυβέρνηση που ειλικρινά δεν κατάλαβα τι έχει κάνει για την αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο Π. Φιλίππου.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων:

  • Υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία συναδέλφων της ΝΔ που ενώ χτυπούν παλαμάκια στους υπουργούς, στις κατ' ιδίαν συναντήσεις εμφανίζονται απόλυτα αγανακτισμένοι με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
  • Έχουν δημιουργηθεί πελατειακές σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης, δημάρχων και περιφερειαρχών. Ο επιλεκτικός τρόπος με τον οποίο δίνονται τα χρήματα για τα δημοτικά έργα, είναι η απόδειξη.
  • Υπήρχαν πολλές δεσμεύσεις για την Τ.Α. την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης της ΝΔ. Αν δείτε όμως τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ θα καταλάβετε ότι δεν έχει υλοποιηθεί σχεδόν τίποτα. Είναι λάθος των συναδέλφων να μην προτάσσουν τα προβλήματα των πολιτών αλλά το συμφέρον της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αυτοδιοίκηση ως εργαλείο επανεκλογής της.
  • Η κυβέρνηση από τους φόρους που εισπράττει πρέπει να αποδίδει στην αυτοδιοίκηση το ποσοστό που ορίζει η νομοθεσία. Όμως ενώ οι φόροι αυξάνονται, τα ποσά που αποδίδονται στην Τ.Α. είναι όσα ήταν και τρία χρόνια πριν.
  • Δεσμεύτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη Θεσσαλονίκη, για 130-140 εκατ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση στους δήμους, που όμως ακόμη δεν μας έχει πιστωθεί λόγω ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα, απ' ότι είπαν οι συνάδελφοι της ΚΕΔΕ που ασχολούνται με τα οικονομικά το ποσό αυτό δεν έχει καν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, ως κωδικός.

Από το Γραφείο Τύπου