Ρεπορτάζ για το ενεργειακό ζήτημα στους δήμους και την δυναμική παρέμβαση του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, φιλοξενεί η ιστοσελίδα Ilektrav.gr

2022-03-16

Πέτρος Φιλίππου: «Σε 35 δήμους της νησιωτικής και της ηπειρωτικής Ελλάδας ο σχεδιασμός είναι η χωροθέτηση ανεμογεννητριών από τέσσερις με πέντε μεγάλες εταιρείες»

Εκτενές ρεπορτάζ που ρίχνει φως σε άγνωστες πτυχές του ενεργειακού ζητήματος στους δήμους, ιδιαίτερα δε υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων στις τιμές ενέργειας, φιλοξενείται στην ειδική για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης ιστοσελίδα της δημοσιογράφου Ηλέκτρας Βισκαδουράκη, ilektrav.gr.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα να μπει τάξη στην ανάπτυξη ανεμογεννητριών σε κενές δημόσιες γαίες, καθώς η άναρχη τοποθέτησή τους δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Αναφέρονται δε, λεπτομέρειες από την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τους δημάρχους να ζητούν την άμεση παρέμβαση του αυτοδιοικητικού οργάνου, προκειμένου τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να βάλουν τάξη στις βουλιμικές επιδιώξεις των εταιρειών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παρέμβαση του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Αναφέρεται σχετικά:

«Η παρέμβαση του Π. Φιλίππου.

Εκπροσωπώντας το Δίκτυο Δήμων για την Αειφορία, την Ισόρροπη Ανάπτυξη και τις ΑΠΕ, ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου υπογράμμισε ότι σε 35 Δήμους της νησιωτικής και της ηπειρωτικής Ελλάδας ο σχεδιασμός είναι η χωροθέτηση ανεμογεννητριών από τέσσερις με πέντε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες παρακάμπτουν τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. «Θετική είναι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μην ξεχνούμε ότι η Γερμανία που παράγει ανεμογεννήτριες είναι ο μεγάλος παίκτης», σημείωσε. Ο Π. Φιλίππου υπογράμμισε την ανάγκη για ανάπτυξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής με ειδικό χωροταξικό σχέδιο. «Δεν γίνεται οι εταιρίες των ανεμογεννητριών να μας τρέχουν στα δικαστήρια, γιατί αντιδρούμε στην άναρχη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών», σημείωσε.Αναφερόμενος στον δήμο Σαρωνικού ο ίδιος εξήγησε ότι προβλέπεται η χωροθέτηση 45 ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος και ακόμη 8 στη Σαρωνίδα στην κορυφογραμμή δίπλα στονοικισμό».

Την ίδια στιγμή, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην αναφορά που κατάθεσε στην Ευρωβουλή σχετικά με την άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών, ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς. Συγκεκριμένα:

«Αναφορά σε Βουλή και Ευρωβουλή

Για το ζήτημα, οι δήμαρχο Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου και Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς έχουν καταθέσει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας την συνδρομή του. Επίσης, έχουν καταθέσει προσφυγή στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να ανακοπεί η αδειοδότηση των νέων ανεμογεννητριών. Να σημειωθεί ότι και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Αθανασίου έχει καταθέσει ερώτηση και αναφορά στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα ζητώντας του την ανάκληση της άδειας χωροθέτησης των ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος και τον Λαυρεωτικό Όλυμπο, καθότι πρόκειται για ζώνη απόλυτης προστασίας».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το ρεπορτάζ μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.ilektrav.gr/perivalon/i-anarchi-topothetisi-anemogennitrion-lynei-to-energeiako-provlima-tis-elladas/?fbclid=IwAR2y347GgDOzQacBRU1pxQOesnH9ZeRyJ5Pufj5uiWxrcn_rRHe0XUjd7ns