Συνεδρίασε η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις ανεμογεννήτριες στο Πάνειο όρος και στον Λαυρεωτικό Όλυμπο – Η παρέμβαση του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου και οι αποφάσεις της Επιτροπής.

2022-10-25

Παρέμβαση εκ μέρους των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου είχαν προσφύγει οι δυο δήμοι σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος και στον Λαυρεωτικό Όλυμπο, πραγματοποίησε χθες, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου.

Ο Π. Φιλίππου έκανε σύντομη αναφορά στην απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργεί το ισχύον παρωχημένο χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ και επέμεινε πως η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε κατάρτιση νέου χωροταξικού με υποχρεωτικό τον διάλογο με τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Υπογράμμισε δε με έμφαση ότι η εν λόγω διαδικασία ουδέποτε τηρήθηκε μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στους δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι:

  1. Το Ενεργειακό Κέντρο Ηλεκτροπαραγωγής Λαυρίου (Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Κερατέας-Λαυρίου) λειτουργεί από τη δεκαετία του '70, συνεισφέροντας καθημερινά έως και το 18,5% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας της Ελλάδας.
  2. Στην περιοχή μας παντού ξεφυτρώνουν ανεξέλεγκτα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία αντικαθιστούν δυστυχώς με γρήγορους ρυθμούς τις ελάχιστες εναπομείνασες αγροτικές καλλιέργειες και τα οποία καλύπτουν κατά πολύ, την προσφορά της περιοχής μας σε ενεργειακό απόθεμα.
  3. Το Πάνειο Όρος, ο Λαυρεωτικός Όλυμπος αλλά και ο Εθνικός Δρυμός Λαυρεωτικής-Σουνίου, πρέπει να διαφυλαχθούν ως μοναδικοί πνεύμονες πρασίνου και δεν θα πρέπει να θυσιαστούν στον βωμό του αιολικού πάρκου που η συνεισφορά του στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας θα είναι σχεδόν μηδενική (0,016%).
  4. Οι δυο δήμοι πρέπει να προστατευθούν από τις εν λόγω εγκαταστάσεις καθώς αποτελούν παράκτιες περιοχές των οποίων η φυσιογνωμία δεν πρέπει να αλλοιωθεί.

Η Επιτροπή Αναφορών ομόφωνα δέχτηκε τα επιχειρήματα των δήμων, αποφάσισε να αφήσει το θέμα «ανοιχτό» ζητώντας περισσότερα στοιχεία και κυρίως ζήτησε να ελεγχθεί κατά πόσο η Ελλάδα εφαρμόζει τις σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος κατά την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων.

Από το Γραφείο Τύπου

Αν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνεδρίαση μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο: