Συνέντευξη του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου στην εκπομπή «Ανατολικά», με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου «Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη (1909-1944)»

2022-09-29

Συνέντευξη για το νέο βιβλίο του με τίτλο «Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου - Μεσογείτη (1909-1944)», παραχώρησε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, στην εκπομπή «Ανατολικά» και στον Κώστα Τσαπάκη.

Όπως σημείωσε ο Π. Φιλίππου, μεταξύ άλλων:

  • Το βιβλίο προβάλει την ανεκτίμητη συνεισφορά του επιφανούς επιστήμονα και δασκάλου Χρίστου Ν. Πέτρου - Μεσογείτη στην καταγραφή της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής των Μεσογείων. Περιλαμβάνει αρβανίτικα παραμύθια, διηγήσεις, ιστορίες, παροιμίες, τραγούδια, όρκους, ευχές, δοξασίες, μελέτες (λαογραφικές και αρχαιολογικές) για τα Καλύβια και την Αττική καθώς και αδημοσίευτες εργασίες για την Κρήτη και την Αργολίδα.
  • Το υλικό έχει αντληθεί από αδημοσίευτα ιστορικά ντοκουμέντα του Χρίστου Ν. Πέτρου - Μεσογείτη ο οποίος ήταν Καλυβιώτης αρχαιολόγος, καθηγητής και ιστορικός με ιδιαίτερη ενασχόληση στην επιγραφική και αρβανίτικη διάλεκτο, όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες και αδημοσίευτες μελέτες του. Γεννήθηκε το 1909 και έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 1944, σε ηλικία μόλις 35 ετών.
  • Το νέο βιβλίο προλογίζει με ιδιαιτέρως θερμά λόγια ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων με τη χορηγία του κου. Αθανάσιου Μαρτίνου. Το αρχείο του Χρίστου Ν. Πέτρου - Μεσογείτη, το παρέδωσε σ' εμάς ο ανιψιός του, Χρήστος Ι. Δημητρίου.
  • Όλο το υλικό από το αρχείο του επιστήμονα υπάρχει ψηφιοποιημένο στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων και είναι προσβάσιμο μέσω του Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας. Το δε βιβλίο «Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου - Μεσογείτη (1909-1944)», διατίθεται από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων και προσεχώς, μετά από την επίσημη παρουσίασή του, θα διατεθεί από κεντρικά βιβλιοπωλεία.

Αν θέλετε να ακούσετε την συνέντευξη μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://soundcloud.com/tlwxzlmm2h08/o-2892022?si=13795e55213a46c695e711931c8f2416&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing&fbclid=IwAR0AfFfC7xjbiWgcRFzLjCcuTlIbM65i574FGm8X3LYC-745fhgvdYIjzzo

Από το Γραφείο Τύπου