Συνέντευξη του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, στην εκπομπή Ανατολικός Άνεμος και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Paraktios.gr για την επένδυση σε Λαγονήσι-Σαρωνίδα

2022-05-05

Συνέντευξη επικεντρωμένη στην επένδυση που δρομολογείται σε εκτάσεις του συνεταιρισμού «Υγεία» στο Λαγονήσι-Σαρωνίδα παραχώρησε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, στον Μέμο Ξυγκάκη και στην εκπομπή «Ανατολικός Άνεμος». Ο Π. Φιλίππου αναφέρθηκε σε όλα όσα γνωστοποιήθηκαν στην αντιπροσωπεία του δήμου κατά την επίσκεψή της στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου μετέβη κατόπιν αιτήματος του δημάρχου, προκειμένου να ενημερωθεί για την επένδυση.

Εκτός της επένδυσης, ερωτήσεις τέθηκαν και για το θέμα της ακρίβειας και της οικονομικής δυσπραγίας των δήμων με τον κ. Φιλίππου να απαντά:

 • Τις δυσκολίες που βιώνει μια οικογένεια με τους λογαριασμούς ρεύματος στα ύψη, την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια να καλπάζει , τις βιώνει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό ο δήμος. Όλοι οι δήμοι της χώρας βρισκόμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο και ετοιμαζόμαστε να κατεβάσουμε ρολά.
 • Πολύ συχνά παίρνουμε μηνύματα για τις κακοτεχνίες στην άσφαλτο. Η τιμή της πίσσας έχει ανέβει 2,5 φορές επάνω φέτος. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι δεν έρχονται εργολάβοι να αναλάβουν έργα, γιατί δεν τους συμφέρει. Οι τιμές που υπάρχουν στην αγορά δεν έχουν σχέση με τις τιμές που δίνει το δημόσιο.

Αναφορικά με την επένδυση σημείωσε, μεταξύ άλλων:

 • Ο δήμος μέχρι τώρα ήταν απόμακρος παρατηρητής. Πληροφορηθήκαμε ότι δρομολογείται επένδυση στην περιοχή μας από διαρροές στον Τύπο και στείλαμε επιστολές στους υπεύθυνους υπουργούς ζητώντας ενημέρωση. Όταν γίνεται μια τόσο μεγάλη επένδυση 870 εκατ. ευρώ και βρίσκεσαι σε θέση ευθύνης έχεις χρέος να γνωρίζεις.
 • Την προηγούμενη Παρασκευή, μετά το αίτημά μας για πληροφόρηση, βρεθήκαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όπου παρουσία του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη και των συνεργατών του, μας έγινε μια πρώτη ενημέρωση για το θέμα.
 • Πληροφορηθήκαμε ότι η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στην έκταση του οικοδομικού συνεταιρισμού "Υγεία". Απ' ότι είδαμε το 95% θα πραγματοποιηθεί προς την πλευρά των Καλυβίων-Λαγονησίου και ελάχιστα στην παραλία, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν για τις ακτές.
 • Στην πρώτη φάση του έργου, από τα 6.425 στρέμματα που έχει ο συνεταιρισμός περίπου τα 1118 στρ. πρόκειται να αξιοποιηθούν με προϋπολογισμό 580 εκατ. ευρώ. Σε δεύτερη φάση, αν καταφέρουν να αποδεσμεύσουν άλλα 830 στρ. που συμπεριλαμβάνουν εκτάσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δασικές εκτάσεις ή ορεινούς όγκους , θα προχωρήσουν σε επενδύσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Σε αυτή τη φάση προβλέπεται να γίνει οικισμός για τα μέλη του συνεταιρισμού και όποιον άλλο θέλει.
 • Στην επένδυση προβλέπεται ζώνη τουρισμού-αναψυχής με τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος που συμπεριλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα με γήπεδα γκόλφ, εμπορικά καταστήματα κλπ. Επίσης, προβλέπεται μια δεύτερη ζώνη παραθεριστικού τουριστικού χωριού με τουριστικές κατοικίες και υποδομές που θα είναι μάλλον περισσότερο προσιτό στον κόσμο.
 • Πρόθεση των υπευθύνων της επένδυσης είναι ο οικισμός να είναι ενεργειακά αυτόνομος με τη χρήση φωτοβολταϊκών. Θέσαμε πιεστικά στον υπουργό το θέμα των ανεμογεννητριών και υπογραμμίσαμε ότι είναι απαράδεκτο μια τέτοια επένδυση να περιστοιχίζεται από αυτές, κάτι που τελικά και ο ίδιος δέχτηκε. Επίσης, ο οικισμός θα διαθέτει δική του μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.
 • Οι συντελεστές δόμησης είναι 0,2 και 0,3.
 • Από την πλευρά μας ζητήσαμε σχολεία για όλες τις βαθμίδες, αθλητικούς χώρους, κοιμητήριο, υποδομές κοινής ωφέλειας και δεξαμενές νερού. Προτείναμε να αποκατασταθούν οι οικογένειες Γαλάνη που ήταν διαχρονικά κτηνοτρόφοι στην περιοχή. Ηθικά και κοινωνικά πρέπει να δικαιωθούν και να τους παραχωρηθούν κάποια στρέμματα αποχαρακτηρισμένα.
 • Δεν είμαι αντίθετος με την επένδυση αλλά είμαι προβληματισμένος. Σε fast-track διαδικασίες, ας μην κρυβόμαστε, κάποιοι δίνουν τα χρήματά τους με σκοπό την απόσβεση και τη μεγιστοποίηση του κέρδος τους. Εμείς ως δήμος δεν μπορούμε να αποφασίζουμε για τίποτα, απλώς θα γνωμοδοτήσουμε όταν μας φέρουν τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Από το Γραφείο Τύπου

Για να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=SZS0hLI2jXg