Συνέντευξη του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, στην εκπομπή «Ανατολικός Άνεμος», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Paraktios.gr.

2022-04-01

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Paraktios.gr και στην εκπομπή «Ανατολικός Άνεμος» με τον Μέμο Ξυγκάκη. Η συζήτηση ξεκίνησε με το πρόσφατο, 6ωρης διάρκειας, δημοτικό συμβούλιο που επικεντρώθηκε στη σύμβαση αντικατάστασης λαμπτήρων οδοφωτισμού με LED ενώ έγινε εκτενής αναφορά και σε θέματα καθημερινότητας του δήμου. Σχετικά με το σημαντικό ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας των δήμων, ο Π. Φιλίππου τόνισε ότι «μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης, πανδημίας και των πρόσφατων υπέρογκων αυξήσεων στην ενέργεια, αν δεν ενισχυθούν άμεσα θα καταρρεύσουν». Επανέλαβε δε, την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος βουλευτής στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο Π. Φιλίππου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων:

  • Στην σύμβαση για τα LED.

Είναι πασιφανές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στο δημοτικό συμβούλιο, ότι η σύμβαση που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, τη δημοτική αρχή Σωφρόνη, είναι μια επαχθής σύμβαση για το δήμο και το δημόσιο συμφέρον. Υπογράφτηκε μια σύμβαση 12 εκατ. 900 χιλιάδων προκειμένου να αντικατασταθούν όλες οι συμβατικές λάμπες οδοφωτισμού με LED. Πρόκειται για ένα υπέρογκο ποσό. Όταν αναλάβαμε εμείς, επαναδιαπραγματευτήκαμε και το μειώσαμε στα 9 εκατ. 900 χιλιάδες, δηλαδή 3 εκατομμύρια λιγότερα. Ωστόσο ο πυρήνας της αρχικής συμφωνίας που δεν ήταν δυνατό να τροποποιηθεί, έχει ως αποτέλεσμα να επωμίζονται οι πολίτες, ακόμα και σήμερα, επιπρόσθετα κόστη (290 χιλιάδες περισσότερα) τα οποία δεν θα πλήρωναν αν ήταν διαφορετική η σύμβαση.

  • Στα φώτα των δρόμων που παραμένουν ανοιχτά και την ημέρα.

Το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού έχει ιδιωτικοποιηθεί και πλέον το διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος μεταθέτει την ευθύνη συντήρησης των δικτύων στους δήμους. Όμως, οι τεχνικοί των δήμων δεν έχουν την τεχνογνωσία να κάνουν συντήρηση των δικτύων της ΔΕΗ και αυτό είναι ένας από τους λόγους που έκανα μηνυτήρια αναφορά στον ΔΕΔΔΗΕ.

  • Στα οικονομικά των δήμων

Η ήδη δύσκολη οικονομική κατάστασή των δήμων, εξαιτίας των τεράστιων περικοπών που υπέστησαν, επιδεινώθηκε περαιτέρω με την πανδημία και τώρα με τις τεράστιες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος που δεν μπορούν να καλυφθούν από τους ΟΤΑ. Κατά συνέπεια, η οικονομική ενίσχυσή τους πρέπει να γίνει άμεσα πράξη για να μην καταρρεύσουν. Ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Στ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι θα δώσει έκτακτη επιχορήγηση στους δήμους 77 εκατ ευρώ, όμως το ποσό αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις ανάγκες μας. Όλα είναι θέμα πολιτικής και κυβερνητικής επιλογής. Για παράδειγμα, από το κόστος των αυξήσεων στην ενέργεια οι εταιρείες πετρελαιοειδών κερδίζουν δισεκατομμύρια και το κράτος το επιτρέπει αυτό, όταν την ίδια στιγμή δεν διευκολύνει στο βαθμό που απαιτείται την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.

  • Στη μη εκτεταμένη εφαρμογή της ανακύκλωσης στην Αττική

Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν έχει προχωρήσει στο βαθμό που θα έπρεπε η ανακύκλωση στη χώρα μας και κυρίως στην Αττική, είναι το μεγάλο κόστος του μηχανολογικού εξοπλισμού. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το Αντ. Τρίτσης και το ΕΠΕΡΑΑ και αναμένουμε. Αυτοί που κάνουν ανακύκλωση σήμερα είναι κυρίως οι πλούσιοι δήμοι. Οι υπόλοιποι αν δεν χρηματοδοτηθούμε γι' αυτές τις δράσεις δεν μπορούμε να κάνουμε.

  • Στην ΕΤΑΔ και στη διαχείριση των ακτών

Έχουμε ετοιμάσει να καταθέσουμε αγωγή ζητώντας 385 χιλιάδες ευρώ από την ΕΤΑΔ. Η Εταιρεία παίρνει όλα τα έσοδα από τις παραλίες του δήμου, που είναι από τις κεντρικότερες της Αττικής, και δεν μας δίνει τίποτα, όπως οφείλει. Παράλληλα, είμαστε υποχρεωμένοι να μαζεύουμε τα σκουπίδια, πληρώνοντας από τα χρήματα του δήμου. Εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό.

  • Στα Κέντρα Υγείας

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χρειάζεται στήριξη και αναβάθμιση. Αν η κυβέρνηση θέλει να προσφέρει στην υγεία των πολιτών θα πρέπει να στελεχώσει με προσωπικό και εξοπλισμό τα περιφερειακά Κέντρα Υγείας. Όμως η στρατηγική και η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίησης της υγείας.

  • Στην πρόθεσή του να είναι υποψήφιος βουλευτής

Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είμαι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Από το Γραφείο Τύπου

Για να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να ακολουθήσετε το σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1081782269048192