Συνέντευξη του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου στην ηλεκτρονική εφημερίδα POLITICAL.GR

2022-07-15

Συνέντευξη του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου στην ηλεκτρονική εφημερίδα political.gr και στον δημοσιογράφο Γιάννη Παργινό. 

Συνέντευξη για τα μελλοντικά του σχέδια στην πολιτική σκακιέρα και την αλλαγή πολιτικής πλεύσης από την Τ.Α. προς τη Βουλή, παραχώρησε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου στην ιστοσελίδα POLITICAL.GR και στον δημοσιογράφο Γιάννη Παργινό. Αποκάλυψε ότι ύστερα από μακρά θητεία στην αυτοδιοίκηση θα είναι υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μίλησε για την εμπειρία του στον θώκο του δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη, για όσα τον δένουν με τους συμπολίτες του, για τους κοινούς αγώνες και την κοινή πορεία τους, αλλά και για τα μεγάλα προβλήματα της Ανατολικής Αττικής.

Παρακάτω όλη η συνέντευξη:

  • Κύριε Φιλίππου ύστερα από περισσότερα από 30 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αληθεύει ότι βάζετε πλώρη για την κεντρική πολιτική σκηνή; Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;
  • Κ. Παργινέ υπηρέτησα την Τοπική Αυτοδιοίκηση πάνω από 30 χρόνια είτε ως δήμαρχος Καλυβίων και μετέπειτα δήμαρχος Σαρωνικού, είτε ως αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου κλήθηκα να δώσω λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που δυστυχώς είναι σύμφυτα με αυτό το πανέμορφο κομμάτι της Αττικής γης: Τη σημαντική έλλειψη βασικών υποδομών, τους συνοικισμούς που έχουν αναπτυχθεί άναρχα σε περιοχές που παραμένουν -για δεκαετίες- εκτός σχεδίου, τις παραλίες που βρίσκονται στο έλεος μεγάλων και μικρότερων συμφερόντων, την απουσία κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Παράλληλα βρέθηκα πολλές φορές αντιμέτωπος με τη νοοτροπία παραγόντων της κεντρικής πολιτικής σκηνής που θεωρούν ότι η αυτοδιοίκηση είναι ο φτωχός συγγενής της πολιτικής και όχι ο εγγύτερος στον πολίτη φορέας διακυβέρνησης.

Παρά τις δυσκολίες, έγινε έργο. Υποδομές καίριας σημασίας δρομολογήθηκαν ή ολοκληρώθηκαν αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής χιλιάδων κατοίκων, σχέδια πόλεων προχώρησαν μετά από τις δικές μας σχεδόν καθημερινές παραινέσεις, παραλίες απελευθερώθηκαν από καταπατητές και έχουν πλέον αποδοθεί στους πολίτες. Επιπροσθέτως, ο δήμος που υπηρέτησα βρέθηκε στην πρωτοπορία προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης σε στιγμές ιδιαίτερα δύσκολες για όλους, ιδιαίτερα δε για ευάλωτους συμπολίτες μας. Έχοντας σαφή εικόνα των προβλημάτων και των απεριόριστων δυνατοτήτων που παρουσιάζει η περιοχή για αειφόρο ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο αποφάσισα να συνεχίσω να αγωνίζομαι μέσα από τη Βουλή, στην περίπτωση βέβαια που οι πολίτες μου δώσουν την ευκαιρία. Πράγματι, λοιπόν, στις επόμενες εθνικές εκλογές θα κατέβω ως υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

  • Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βασικότερο πλεονέκτημά σας που θα ωθήσει τους πολίτες της Ανατολικής Αττικής να σας ψηφίσουν;
  • Νομίζω ότι είναι αυτό που σας ανέλυσα μόλις πριν. Είμαι αυτοδιοικητικός στην περιοχή για περισσότερα από 30 χρόνια. Έχω γεννηθεί στα Καλύβια και γνωρίζω τις παθογένειες και τις δυνατότητες από πρώτο χέρι. Επίσης, ξέρω τις λύσεις που απαιτείται να δοθούν αλλά και τις διαδικασίες που πρέπει να δρομολογηθούν, ώστε η Ανατολική Αττική να αποτελέσει μια περιοχή πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, μια περιοχή όπου όλοι θα είναι υπερήφανοι να κατοικούν και να εργάζονται.
  • Πέρα από την παραγωγή έργου που κρίνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και στην περίπτωσή σας έχει κριθεί πολλάκις θετικά από τους πολίτες, ποιος είναι ο λόγος που οι ψηφοφόροι σας εμπιστεύονται;
  • Ένα μόνο λόγο μπορώ να σκεφτώ: μιλάω με τους κατοίκους την ίδια γλώσσα. Μαζί, ζήσαμε και παλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια πετυχαίνοντας πολλά. Κοινοί μας αγώνες δικαιώθηκαν και άλλοι ματαιώθηκαν. Πάντοτε όμως προχωρούσαμε μπροστά ενωμένοι και αποφασισμένοι να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Αισθάνομαι -και είμαι- αναπόσπαστο κομμάτι τους. Αναδείχθηκα από «τα κάτω», από την τοπική κοινωνία. Δεν προέρχομαι από πολιτικά «τζάκια», ούτε από επιχειρηματικές ελίτ. Προέρχομαι από τον κοινωνικό πυρήνα της Ανατολικής Αττικής.

Αν οι συντοπίτες μου με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους, θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μαζί, αυτή τη φορά με δυνατότερα πολιτικά εργαλεία και ισχυρότερη φωνή. Τους γνωρίζω και με γνωρίζουν προσωπικά, γιατί τόσο ως αντιπεριφερειάρχης όσο και ως δήμαρχος ποτέ δεν ασκούσα διοίκηση κλεισμένος στο γραφείο μου. Ήμουν και παραμένω μέχρι σήμερα εκεί όπου με χρειάζονται είτε είναι στις γειτονιές, είτε στις μονάδες παραγωγής, είτε στα κέντρα υγείας, είτε στις καταπατημένες παραλίες, είτε στα σχολεία.

  • Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ανατολικής Αττικής;
  • Η Ανατολική Αττική έχει πλήθος σοβαρών προβλημάτων που εδώ και χρόνια παραμένουν «ανοιχτά» ταλαιπωρώντας τους κατοίκους. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι η απουσία κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού που θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα πολλά πλεονεκτήματά της και θα δώσει στην περιοχή προοπτική για την επόμενη μέρα. Προοπτική για ανάπτυξη και εργασία, προοπτική για εξασφάλιση της υγειονομικής περίθαλψης, προοπτική ώστε οι κάτοικοι να μην αισθάνονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, λόγω της απόστασης από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Είναι απαράδεκτο, για παράδειγμα, ακόμη και σήμερα να έχουμε πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης -πολλά από αυτά από επιβλαβείς αμιαντοσωλήνες- να μην διαθέτουμε αποχετευτικά δίκτυα, να κινούμαστε σε χωματόδρομους ή σε δρόμους γεμάτους λακκούβες, να μην έχουμε ενισχυμένη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και να μην μπορούμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματα μας με σύγχρονο και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο. Όλα αυτά πρέπει να τα λύσουμε άμεσα. Εμείς, ήδη έχουμε βάλει γερά θεμέλια ώστε να το πράξουμε.

Από το Γραφείο Τύπου