Συνέντευξη του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, στο Attica TV και στην εκπομπή «Δημοσκοπήσεις».

2022-04-01

Συνέντευξη παραχώρησε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, στην εκπομπή του Attica TV, «Δημοσκοπήσεις» με τον Γιώργο Λαιμό. O Π. Φιλίππου αναφέρθηκε εκτενώς, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους καθώς «στην παρούσα συγκυρία περισσότερο από ποτέ άλλοτε, μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και δυο χρόνια πανδημίας τα κοινωνικά προβλήματα έχουν διογκωθεί και ο κόσμος αισθάνεται απροστάτευτος. Οι δήμοι βρίσκονται κοντά στον πολίτη αλλά αν θέλουμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι αποτελεσματική χρειάζεται να την ενισχύσουμε με επιστημονικό προσωπικό και ασφαλώς με απαραίτητα κονδύλια» σημείωσε.

Στη συνέχεια ο Π. Φιλίππου αναφέρθηκε:

  • Στα οικονομικά των δήμων.

Ως δήμος Σαρωνικού έχουμε περίπου 12 εκατ. ευρώ ανείσπρακτα έσοδα χωρίς να είναι δική μας υπαιτιότητα. Από αυτά, περίπου τα 2 με 2,5 εκατ. είναι από λογαριασμούς του νερού που δεν μπορούν να εξοφληθούν από τους πολίτες. Τα άλλα χρήματα, είναι υπόλοιπα δόσεων πολιτών που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, φαίνονται ωστόσο ως οφειλές προς το δήμο. Προς το παρόν, λοιπόν, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, ως δήμος, στην κάλυψη των εξόδων μας. Η έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών δεν αποτελεί ούτε καν «ασπιρίνη» σε αυτή την οικονομική δυσπραγία των ΟΤΑ. Με το ζόρι καλύπτουμε τη μισθοδοσία και υλοποιούμε έργα μόνο μέσα από προγράμματα.

  • Στο ενεργειακό ζήτημα.

Είναι πολιτικό ζήτημα και έχει να κάνει με την ιδιωτικοποίηση των φορέων που διαχειρίζονται την ενέργεια. Οι κανόνες ήταν διαφορετικοί όταν η ΔΕΗ διαχειριζόταν ως δημόσιο τον ηλεκτρισμό και αλλιώς σήμερα που οι ιδιωτικές εταιρείες μεριμνούν πρωτίστως για το κέρδος τους. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε υπερκέρδη για όλες τις ιδιωτικές εταιρείες πώλησης ενέργειας χωρίς να γίνεται αναδιανομή αυτών των κερδών στους πολίτες, μέσω μειώσεων στις τιμές της ενέργειας.

  • Στην συνάντηση των δημάρχων της Ανατολικής Αττικής

Την περασμένη εβδομάδα κάναμε σύσκεψη όλοι οι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής. Κοινός τόπος αποτέλεσε ότι αν τα 77 εκατ. έκτακτης επιχορήγησης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, διανεμηθούν οριζόντια, για τους δήμους μας θα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Κι αυτό γιατί η ιδιομορφία των περιοχών μας εκτινάσσει τα κόστη στα ύψη. Για παράδειγμα, η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι για εμάς πολύ πιο ακριβή σε σύγκριση με έναν αστικό δήμο, καθώς τα οχήματα διανύουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις τόσο για να μαζέψουν τα σκουπίδια όσο και για να τα μεταφέρουν στον ΧΥΤΑ. Η διανομή της έκτακτης επιχορήγησης πρέπει να γίνει διαφορετικά και γι' αυτό υποβάλαμε υπόμνημα στον κο. Πέτσα.

Από το Γραφείο Τύπου

  Για να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να ακολουθήσετε το σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=pfy3pAL3bEU