Συνέντευξη του Δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου στο Κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή «Αυτοδιοίκηση».

2022-06-19

Συνέντευξη στο Κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή «Αυτοδιοίκηση» με την Κέλλυ Κοντογεώργη, παραχώρησε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου την Κυριακή 19/6/2022.

 Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση, όπως η ενεργειακή κρίση και η μετατόπιση του κόστους στους δημότες και στις δημοτικές επιχειρήσεις, η δεινή οικονομική θέση των δήμων, ο βαθμός προετοιμασίας τους για την αντιπυρική περίοδο αλλά και οι προτεραιότητές τους για την τουριστική περίοδο.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού σημείωσε μεταξύ άλλων: Υπάρχει έντονο πρόβλημα ηχορύπανσης που προέρχεται από τα κτήματα όπου διοργανώνονται εκδηλώσεις. Κανονικά η δυνατή μουσική θα έπρεπε να σταματάει στις 12 το βράδυ όπως ορίζει ο νόμος, ώστε να μην ενοχλούνται οι περίοικοι. Ωστόσο, δεν υπάρχει η κατάλληλη αστυνόμευση με αποτέλεσμα η κατάσταση αυτή να συνεχίζεται.

Η ενεργειακή και κατ΄ επέκταση η οικονομική κρίση έχει φέρει σε δεινή κατάσταση τους δήμους που δεν μπορούν να υλοποιήσουν έργα ήδη δρομολογημένα. Κατά συνέπεια οι δημότες παραπονιούνται, δικαίως, στους δημάρχους για απλά προβλήματα της καθημερινότητας. Μας λένε για παράδειγμα «δεν μπορείτε να φτιάξετε δύο λακκούβες στους δρόμους;». Η απάντηση είναι απλή: δημοπρατήσαμε πέρσι τον Νοέμβριο την πίσσα 100€ τον τόνο και τώρα έχει 250€. Ήρθε ο εργολάβος, λοιπόν, και μας είπε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο. Μέχρι τώρα, έχω κάνει τέσσερις δημοπρατήσεις που κηρύχθηκαν άγονες και μία εργολαβία στη Σαρωνίδα για αλλαγή του δικτύου ύδρευσης ύψους 2.500.000€-3.000.000€ που την έχει διακόψει ο εργολάβος. Αυτό που ταλανίζει ιδιαίτερα την περιοχή μας, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό ιδιαίτερα από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, περίοδος κατά την οποία λόγω των θερινών διακοπών, των εξοχικών και των AIRBNB, ο όγκος των απορριμμάτων είναι πραγματικά μη διαχειρίσιμος. Ο δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τα διαχειριστεί χωρίς την ενίσχυση της πολιτείας.

Αναφορικά με την αντιπυρική περίοδο, έχουμε στείλει οδηγίες προς τους πολίτες ώστε εγκαίρως να προβούν σε καθαρισμούς των οικοπέδων τους αλλά και του χώρου που βρίσκεται σε ακτίνα δέκα μέτρων από τα οικόπεδα τους, προκειμένου να προφυλάξουν την ζωή και την περιουσία τους σε ενδεχόμενη πυρκαγιά. Οι υπηρεσίες του δήμου λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας αλλά και της μεγάλης έκτασης που καταλαμβάνει, δεν μπορούν να καθαρίσουν όλες τις εκτάσεις. Επιπροσθέτως, φέτος δεν έχουμε πάρει από το Υπουργείο Εσωτερικών καμία σχετική επιχορήγηση και αδυνατούμε με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Μόλις και μετά βίας, λόγω της οικονομικής κατάστασης, ο δήμος μπορεί να καθαρίσει μόνο κεντρικούς δρόμους, πλατείες, χώρους με ξερά χόρτα που βρίσκονται κοντά σε δάσος. Καθημερινά έρχονται στο γραφείο τουλάχιστον εκατό αιτήματα για καθαρισμούς οικοπέδων. Είναι αδύνατο να τα ικανοποιήσουμε.

Σε 23χλμ παραλίας ο δήμος Σαρωνικού δεν διαχειρίζεται τίποτα. Είμαστε το μοναδικό μέρος της Ευρώπης όπου ο δήμος δεν κάνει κουμάντο στις παραλίες. Τις διαχειρίζονται η ΕΤΑΔ, η Κτηματική Υπηρεσία και το Λιμενικό Ταμείο. Έχω κάνει αγωγή στην ΕΤΑΔ και ζητάω 345.000€ προκειμένου να καλυφθεί το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων για τα τρία τελευταία χρόνια, καθώς η ΕΤΑΔ διαχειρίζεται και εισπράττει τα έσοδα από τις ακτές αλλά ο δήμος πληρώνει τα λειτουργικά κόστη.

Η ανάπτυξη που ζητάμε για το παραλιακό μας μέτωπο, απευθύνεται στους κατοίκους του λεκανοπεδίου που αναζητούν μία ανάσα δροσιάς τα Σαββατοκύριακα. Δεν απευθύνεται σε τουρίστες πολυτελείας που αντέχουν να πληρώνουν την ξαπλώστρα 100€.Η Αττική μετά τον Υμηττό είναι τριτοκοσμική στο θέμα των υποδομών. Δεν έχουμε διορθώσει ακόμα τα δίκτυα ύδρευσης μας, δεν έχουμε αποχετευτικά δίκτυα, δεν έχουμε ασφαλτοστρώσει ακόμα τους χωματόδρομους, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματα μας με σύγχρονο και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο χωρίς να επιβαρύνουμε την τσέπη του δημότη. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την κεντρική διοίκηση ώστε σύντομα να δώσει αναγκαίες λύσεις σε αυτές τις περιοχές.

Για να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο από το 27:56' : https://www.youtube.com/watch?v=wZgxmvXYQ94 Από το Γραφείο Τύπου