Συνέντευξη του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, στον REAL FM

2022-01-17

Συνέντευξη του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, στον REAL FM και στους δημοσιογράφους Γιώργο Ψάλτη και Πόπη Χατζηδημητρίου για τις ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν τα Κέντρα Υγείας Ανατολικής Αττικής στην αποσυμφόρηση των κεντρικών δομών. 

 Το Εθνικό Σύστημα Υγείας «νοσεί» από έλλειψη προσωπικού, αυτό είναι κάτι γνωστό και κάτι που έχει βαρύτατες συνέπειες στους πολίτες και στους υγειονομικούς. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως προσωπικό για τα Κέντρα Υγείας Καλυβίων και Ραφήνας που αποτελούν από την αρχή της πανδημίας κέντρα αναφοράς για τον covid 19 καθώς και εμβολιαστικά κέντρα αλλά δεν έχουμε εισακουστεί. Το αποτέλεσμα είναι να σχηματίζονται τεράστιες ουρές ανθρώπων οι οποίοι μέσα στο κρύο και πολλές φορές άρρωστοι περιμένουν να εξυπηρετηθούν. Πόσο μπορεί να αντέξει κανείς αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση; 

Αν ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κάτι που προβλέπει και το Σύνταγμα αλλά και οι νόμοι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών. 

 Για τα Κέντρα Υγείας Καλυβίων και Ραφήνας και τις απερίγραπτες δυσλειτουργίες που δημιουργεί η υποστελέχωσή τους έχει ήδη γίνει ερώτηση από βουλευτή και αναφορά από άλλον βουλευτή αλλά απάντηση δεν έχουμε πάρει. 

 Τόσο με το κλείσιμο του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης όσο και με τις τιμές των μοριακών τεστ, ο κόσμος αναγκάζεται να στραφεί στην ιδιωτική περίθαλψη. 

 Η δημιουργία Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική αποτελεί διαχρονικό αίτημα, τουλάχιστον, των τελευταίων δυο δεκαετιών. Είναι απαραίτητο και πρέπει να γίνει. 

 Στο μεταξύ όμως μπορούμε με πολύ λιγότερα χρήματα να ενισχύσουμε τα 10-12 Κέντρα Υγείας στην Ανατολική Αττική. Αν ενισχυθούν, θα μπορέσουν να παρέχουν ουσιαστική Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και θα αποσυμπιέσουν τις κεντρικές δομές υγείας. Κάποια απ' αυτά, όπως το Κέντρο Υγείας Καλυβίων, έχουν τις υποδομές για μικρά νοσοκομεία, οπότε με ένα μικρό βήμα, δηλαδή την επαρκή στελέχωσή τους, το όφελος θα είναι πολλαπλό: τόσο για τους πολίτες, όσο για τους υγειονομικούς και εν τέλει για την ίδια την υγεία μας.

Για να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.facebook.com/saronikosmunicipality/videos/644477600340336