Συνέντευξη του Πέτρου Φιλίππου στο ART TV, στην εκπομπή "Χωρίς Χρώμα".

2022-04-07

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου στο ART TV και στην εκπομπή «Χωρίς Χρώμα» με τον Γιώργο Βαθιώτη.

Π. Φιλίππου: «Η ενεργειακή κρίση φέρνει σε απόλυτο αδιέξοδο την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στο Αρτ TV και στην εκπομπή «Χωρίς Χρώμα» με τον Γιώργο Βαθιώτη παραχώρησε συνέντευξη ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυσκολίες που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στην καθημερινότητα του πολίτη αλλά και στην διαχείριση των οικονομικών των δήμων, που καλούνται να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των δημοτών με περιορισμένους πόρους. 

 «Πριν δεκαπέντε ημέρες έγινε μια συνέλευση των δημάρχων της Αττικής και παρότι η πλειοψηφία των δημάρχων πρόσκειται πολιτικά στο κυβερνών κόμμα, ήταν κοινός τόπος ότι η αυτοδιοίκηση είναι στα όρια της κατάρρευσης, λόγω της τεράστιας επιρροής που έχει η ενεργειακή κρίση στους δήμους», υπογράμμισε ο Π. Φιλίππου.

 Περιγράφοντας την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι δήμοι τους τελευταίους μήνες, διερωτήθηκε «ποιος δήμαρχος θα μπορούσε να προβλέψει το Νοέμβριο, όταν κατάρτιζε τον προϋπολογισμό του, ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα διπλασιαζόταν μέσα σε τέσσερις μήνες;». Για να επισημάνει, στη συνέχεια, ότι «το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και τα νοικοκυριά στην καθημερινότητά τους, είναι ακριβώς ίδιο και για την Τ.Α, τον κοντινότερο στον πολίτη φορέα διοίκησης. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε οι δήμοι να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο για το οποίο προορίζονται», υπογράμμισε.

Έφερε, στη συνέχεια, ως παράδειγμα της οικονομικής αφαίμαξης που προκαλεί στους δήμους, η κρίση στην ενέργεια, την αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στους φορείς Τ. Α.. Σημείωσε ο Π. Φιλίππου: «Στις χιλιάδες ρυθμίσεις που κάνουν οι πολίτες για την εξόφληση των οφειλών τους είτε στη ΔΕΗ, είτε σε ιδιώτες, οι πάροχοι πρώτα εισπράττουν τα χρήματα που τους ανήκουν και μετά αποδίδουν σ' εμάς τα δημοτικά τέλη. Αυτό μας έχει διαλύσει. Είναι θέμα της κυβέρνησης να κάνει μια ρύθμιση και να τους υποχρεώσει να προτάσσουν την εξόφληση των δημοτικών τελών, με τη καταβολή των αρχικών δόσεων της κάθε οφειλής. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε».

Ακούστε την συνέντευξη από το 42:58' ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:https://www.youtube.com/watch?v=gt4IQFNG3Rg 

 Από το Γραφείο Τύπου