ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ORIA

2023-02-12

Τιμήσαμε και φέτος σε μια ιδιαίτερα σεμνή και συγκινητική τελετή τους χιλιάδες νεκρούς του ναυαγίου του ORIA της 12ης Φεβρουαρίου 1944 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Η τελετή έγινε με την παρουσία των δημάρχων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής , την Πρέσβη της Ιταλίας και αντιπροσωπείες ξένων πρεσβειών, την Χρυσής Τομής Κερατέας και του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας, εκπροσώπων της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας και πλήθος κόσμου.

Το μήνυμα της εκδήλωσης: πότε πια πόλεμος, Ειρήνη στην Μεσόγειο , αλληλεγγύη στους λαούς!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ORIAΤο ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου ORIA αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στα παγκόσμια χρονικά, που όμως παραμένει ευρέως άγνωστη. Συνέβη το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στη νησίδα Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι) που βρίσκεται στον Σαρωνικό Κόλπο.

Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, οι Γερμανοί κατέχουν πλέον τα Δωδεκάνησα. Η ιταλική φρουρά έχει παραδοθεί και βρίσκεται υπό καθεστώς αιχμαλωσίας. Τις απογευματινές ώρες της 11ης Φεβρουαρίου 1944, 4.115 Ιταλοί στρατιώτες στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του νορβηγικού πλοίου ORIA που είχε επιταχθεί από τις γερμανικές αρχές. Το μόλις 2.127 τόνων πλοίο ήταν φορτηγό και είχε ναυπηγηθεί στην Αγγλία το 1920.Το ORIA αναχώρησε τις πρώτες βραδινές ώρες από τη Ρόδο με άσχημο καιρό και κατεύθυνση τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προσέκρουσε λόγω της κακοκαιρίας στη νησίδα Πάτροκλος, σε απόσταση 25 μιλίων ΝΑ του λιμανιού του Πειραιά. Το πλοίο πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για χιλιάδες Ιταλούς αιχμαλώτους που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του, αλλά και για τους Έλληνες και Γερμανούς πλήρωμα του ORIA.