«Τρόπος ζωής να είμαι δίπλα στους πολίτες» Συνέντευξη στο iselida

2023-02-12

Ο Πέτρος Φιλίππου θεωρείται ''γκουρού'' της τοπικής αυτοδιοίκησης. 32 χρόνια ''έχει φάει με το κουτάλι'' την ανατολική Αττική είτε ως νυν δήμαρχος Σαρωνικού, παλαιότερα Καλυβίων, είτε ως αντιπεριφερειάρχης. Ήρθε η στιγμή να περάσει σε άλλο στάδιο. Στις εθνικές εκλογές της άνοιξης θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανατολική Αττική. Η συνάντηση μαζί του για να συζητήσουμε αυτή τη μεγάλη απόφαση, έγινε στη Ραφήνα, πίνοντας ένα ζεστό τσάι, την πιο βαριά μέρα του φετινού χειμώνα. Με χιόνι, θυελλώδεις βοριάδες και θερμοκρασία κοντά στο μηδέν με τη θάλασσα του Ευβοικού να λυσσομανάει. Η συζήτηση όμως αν και πολιτική ήταν βαθιά ανθρώπινη και ειλικρινά ζεστή. Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

Γιατί κάνετε το μεγάλο άλμα από την τοπική αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανατολική Αττική;

Έχω εκλεγεί 8 φορές ως δήμαρχος Καλυβίων και αργότερα Σαρωνικού ή αντιπεριφερειάρχης. Δηλαδή 8 φορές οι συμπολίτες έχουν ανανεώσει την εμπιστοσύνη τους στο προσωπό μου. Με την κίνηση αυτή και αφήνω χώρο για νεότερους στην τοπική αυτοδιοίκηση να συνεχίσουν να προσφέρουν και με την εμπειρία μου διεκδικώ μια θέση στη βουλή, για να βοηθήσω τον τόπο με τη γνώση των θεμάτων που έχω αποκτήσει για την ανατολική Αττική και κατά δήμο και συνολικά ως Περιφέρεια.

Λένε ότι ''τον Φιλίππου τον ξέρουν κι οι πέτρες στην ανατολική Αττική''. Αρκεί αυτό για την κάλπη ή το ''βουλευτιλίκι'' είναι...άλλη ιστορία?

Κάθε μέρα είναι μια ''μάχη''. Μια διαρκής προσπάθεια. Πρέπει να είμαστε κοντά στον πολίτη και τα προβληματά του. Να νιώθει ότι είσαι δίπλα του. Αυτό κάνω μια ζωή. Η αναγνωρισιμότητα που έχω αποκτήσει δεν έχει να κάνει ούτε με τηλεοράσεις και εφημερίδες, αλλά με την καθημερινή ανθρώπινη επαφή. Όπου κι αν πηγαίνω συναντώ φίλους πέρα από τις κομματικές τοποθετήσεις. Και αυτό μου δίνει αισιοδοξία

Τι αποκομίσατε ως εμπειρία ζωής από το πολύχρονο ταξίδι σας στην τοπική αυτοδιοίκηση?Είναι μια μοναδική διαδρομή. Αν μπορούσα να ξαναζήσω από την αρχή πάλι το ίδιο θα έκανα. Γιατί η αυτοδιοίκηση είναι μέσα στη ζωή. Η καθημερινότητα είναι αυτοδιοίκηση. Ποτέ δεν λειτούργησα ως δήμαρχος εξουσίας, αλλά ως εργάτης για το καλό της κοινωνίας. Μετά από 32 χρόνια αυτό που έμεινε είναι πως όπου κι αν πάω με αποκαλούν Πέτρο! Αυτό είναι το καλύτερο επιστέγασμα γιατί προσπάθησα όλη μου τη ζωή να είμαι δίπλα στους ανθρώπους. Και αυτό θα κάνω αν εκλεγώ και βουλευτής.

Ήταν ένα σχολείο για εσάς η τοπική αυτοδιοίκηση?

Φυσικά. Είτε αφορά τα έργα αναβάθμισης μιας πόλης, είτε τα έργα υποδομής, είτε τα σχολεία, είτε την καθημερινότητα, πολιτισμό, αθλητισμό, τα πάντα είναι τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι σωστή η ρήση ''τα παράπονα στο δήμαρχο''. Είναι ο κοντινότερος θεσμός, κοντά στον πολίτη. Θα σας εκμυστηρευτώ ότι την περίοδο των μνημονίων για δέκα χρόνια, η μοναδική πόρτα που έβρισκαν ανοικτή οι πολίτες που είχαν πληγεί από την οικονομική λαίλαπα ήταν των δημάρχων. Σε εμάς έλεγαν τα προβληματά τους. Τα οποία δεν μπορούσαμε βεβαίως να λύσουμε, αλλά είμασταν εκεί να ακούσουμε.

Τι έπρεπε να έχει γίνει...χθες στην ανατολική Αττική και θα αγωνιστείτε σκληρά αν εκλεγείτε βουλευτής?

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει στην ανατολική Αττική είναι τα χωροταξικά σχέδια. Έχει χτιστεί άναρχα η περιοχή από τη δεκαετία του 60 και πρέπει να μπει μία τάξη. Μετά προχωρά η αποχέτευση που δεν υπάρχει, εκτός από τα πρώτα βήματα που γίνονται σε κάποιους δήμους όπως στη Ραφήνα και το Σαρωνικό. Είναι κρίμα που τα Μεσόγεια των 300.000 κατοίκων έχουν μείνει πίσω σε αυτό το θέμα. Επίσης είναι τεράστια ανάγκη να δημιουργηθεί νοσοκομείο στην ανατολική Αττική. Δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα ''πατώντας ένα κουμπί'', συνεπώς τα 17 κέντρα Υγείας της περιοχής θα πρέπει να αναβαθμιστούν άμεσα, γιατί προσφέρουν πραγματική περίθαλψη και λειτουργούν ως ''κυματοθραύστης''. Δεν είναι δυνατόν το κοντινότερο νοσοκομείο να είναι το Γενικό Κρατικό στη Μεσογείων ή το Ασκληπιείο Βούλας, ανάλογα την πλευρά της Περιφέρειας ανατολικής Αττικής. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατευθύνεται στην ιδιωτικοποίηση της υγείας. Αν δεν υπήρχε η δημόσια υγεία την περίοδο της πανδημίας φανταστείτε τι θα είχε γίνει. Ο ιδιωτικός τομέας ήταν ανύπαρκτος.

Επί Νέας Δημοκρατίας αυτή την τετραετία η ανατολική Αττική συνολικά, πήγε πίσω, έμεινε στάσιμη ή προχώρησε μπροστά?

Σε έργα υποδομής δεν προχώρησε. Στη θητεία μου ως αντιπεριφερειάρχης ανατολικής Αττικής δώσαμε πολλά έργα στους δήμους τα οποία υλοποιούνται σήμερα. Η παρούσα Αρχή του κ. Πατούλη εξ όσων γνωρίζω δεν έχει δώσει κανένα έργο. Η κυβέρνηση δεν έδωσε οφειλές της στους δήμους με συνέπεια να τους ''στραγγαλίζει''. Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει οικονομικά τους δήμους, που εκτός από τα προβλήματα που είχαν λόγω μνημονίων απόκτησαν κι άλλα από την αύξηση των τιμών ενέργειας και καυσίμων, δηλαδή των λειτουργικών δαπανών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να ξανακυβερνήσει πραγματικά? Έμαθε από τα λάθη της πρώτης θητείας?

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, παρέλαβε τη χώρα υπερχρεωμένη και την έβγαλε στο φως, παρότι ναι ο πολίτης πλήρωσε, το αναγνωρίζω την περίοδο των σκληρών μνημονίων. Και άφησε ταμείο 37 δις για την επόμενη κυβέρνηση, σε μια πολιτική εξυγίανσης, βάζοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική υπέρ των εταιριών ενέργειας, ενώ δεν κατήργησε τους άδικους έμμεσους φόρους που ''γονατίζουν'' όλους. Έτσι ακολουθεί μια επιδοματική πελατειακή πολιτική, μαζεύοντας το χρήμα υπέρ των ολίγων.

Γιατί λοιπόν ένας πολίτης να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ?

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξανακρατικοποιήσει τη ΔΕΗ. Το ίδιο και την ΕΥΔΑΠ. Θα φορολογήσει κατ ευθείαν στην πηγή κι θα μειώσει τους έμμεσους φόρους και τον ΦΠΑ. Θα ελέγξει τα υπερκέρδη των μονοπολίων της ενέργειας, θα κάνει αναδιανομή του πλούτου και δεσμεύεται για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 850 ευρώ. Στο κοινωνικό κράτος θα στηρίξουμε το Εθνικό σύστημα υγείας που ήδη θα είχε διαλυθεί αν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία. 

Με οδηγό την εμπειρία σας τι εκτίμηση κάνετε για τις εκλογές, χωρίς να σημαίνει ότι είστε ''μάγος''?

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προκύψουν τέτοιοι συσχετισμοί, ώστε να μπορούσε να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Είναι μια μορφή διακυβέρνησης που υπάρχει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα είναι ουραγός. Κολλήσαμε στο μονοκομματικό ''παιχνίδι''. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Εμπιστεύομαι την εντιμότητα του Ελληνικού λαού και όχι αυτά που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις. Απεύχομαι να υπάρξει δεύτερος γύρος, γιατί επανερχόμαστε στην ενισχυμένη αναλογική και το πρώτο κόμμα με μικρό ποσοστό σχηματίζει κυβέρνηση, χωρίς αυτό να αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού.

Είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας να πέσει στο τραπέζι μελλοντική συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ?

Ακολουθούν εντελώς διαφορετικές πολιτικές. Η φιλελευθεροποίηση των πάντων από τη Νέα Δημοκρατία οδηγεί στο κοινωνικό αδιέξοδο με την ακρίβεια που βιώνουμε. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινωνική με επίκεντρο τον άνθρωπο και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του απλού κόσμου. Είναι τελείως διαφορετική η θεώρηση που θα μας οδηγούσε σε κάποια συνεργασία.

Τι θα λέγατε ως Πέτρος, ένας απλός άνθρωπος όχι ο υποψήφιος βουλευτής Φιλίππου σε έναν ψηφοφόρο της ανατολικής Αττικής το πρωί των εκλογών?

Θα πρέπει να εμπιστευτείς τον ΣΥΡΙΖΑ και ανθρώπους που στέκονται πραγματικά δίπλα σου. Όχι με λόγια αλλά με έργα. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να υλοποιήσει όσα προσδοκούμε ως κοινωνία, γιατί έχει την πολιτική βούληση και κατεύθυνση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει εξαγγελίες υφαρπαγής της ψήφου του κόσμου, όπως η Νέα Δημοκρατία. 

Αν εκλεγείτε βουλευτής ανατολικής Αττικής, μπορείτε να δεσμευθείτε από αυτή τη συνέντευξη ότι θα εργαστείτε σκληρά για ένα καλύτερο αύριο?

Το μόνο που έχω να πω είναι πως μιλάει η διαδρομή μου 32 χρόνια προσφοράς μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Γνωρίζω τα προβλήματα του τόπου και θα αγωνιστώ στη βουλή για τους συμπολίτες μου. Είναι τρόπος ζωής να είμαι κοντά στους πολίτες. Είτε ως δήμαρχος, είτε ως δήμαρχος, είτε ως αντιπεριφερειάρχης, είτε αύριο ως βουλευτής. Αυτό έμαθα να κάνω σε όλη μου τη ζωή. Αγάπησα τον τόπο μου και γι αυτό από μικρός ασχολήθηκα με τα κοινά. Αφιερώθηκα...

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.